Telekom sätter fart på tisdagsbörsen

Positiva nyheter från telekom och IT-sektorn satte fart på placerarnas köplust. Nokia och Ericsson var i förarsätet med uppgångar på 4 respektive 3 procent och lyfte ned nedpressade Stockholmsbörsen med 1,2 procent.

I väntan på först Nokias rapport på torsdag denna vecka och sedan Ericssons nästa vecka tog placerarna fasta på att Philips överraskande redovisade en vinst för det första kvartalet.

Ett något bättre resultat från Texas Instruments bidrog också till den goda stämningen. Nya order för Ericsson och Nokia hade även det en positiv effekt på placerarnas bedömningar om framtiden.

Ericssonaktien steg med 3 procent och kravlade sig över 40-kronorsstrecket. En kostade 40,20 kronor. Ännu bättre drag var det i Nokia, där storförsäljningar pressat aktien den senaste tiden. Med de bakom sig steg aktien med 4 procent till 206,50 kronor.

Telekomleverantören Allgon noterades högre, 3 procent upp till 60 kronor. Teleoperatörerna fick också nya spekulanter. Telia steg med 1 procent till 34 kronor. Tele 2 klättrade med 2 procent till 270,50 kronor. Bankerna var andra populära köpkandidater. Nordea och Föreningssparbanken steg med 2 procent till 60,50 respektive 123 kronor.

Optionskaoset i Skandia där styrelsen har hotat med att avgå satte inga djupa spår i aktiekursen. Istället följde Skandia på sedvanligt manér börsuppgången i fotspåren. Just detta, att aktien till så stor del följer börsutvecklingen, har varit en tung del i kritiken mot optionsprogrammet. Aktien steg med 2 procent till 51 kronor.

Ett annat bolag med Lars Ramqvist som ordförande är Volvo. Nu ser bolaget att orderingången för både lastbilar och anläggningsmaskiner ökar i Nordamerika. Det säger ledningen till Financial Times. Nedgången i Europa har också visat sig vara mindre allvarlig än befarat. Volvo-aktien som haft en stark vår och stigit med 14 procent klättrade 1 procent ytterligare och noterades till 201,50 kronor. Den första delårsrapporten från IT-konsulterna trillade in på tisdagen. Det är Cyber Com som rappt har samlat ihop sina siffror. Fortfarande är det övervägande mörka bilder som ledningen skickar ut. Debiteringsgarden sjönk till 68 procent, marknadsläget är kärvt, säljcyklerna långa och konkurrensen om fräscha uppdrag hård.

Med andra ord status quo. Aktien backade med 2 procent till 34,60 kronor. Konsultjätten Tietoenator gick åt motsatt håll och steg med 2 procent till 254 kronor.

Securitas var ett av få bolag som backade på mest-omsatta-listan. Det är Enskilda som gjort en fördjupad granskning av säkerhetsföretagets redovisning. Analytikern Monika Elling gillade inte vad hon upptäckte.

Bland annat sätter hon frågetecken för den organiska tillväxten, omvärderingen av tillgångarna och reserveringen för tvister. Enskildas riktkurs är 158 kronor. På tisdagen noterades aktien i 195 kronor, 1 procent ned. Kusinen och låsbolaget Assa Abloy hade det också mottigt och var oförändrad på 126,50 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF