Telia-chefens rekordstora lönelyft

Förre Telia Sonera-chefen Lars Nyberg fick ett rejält lönelyft förra året. Hans beskattningsbara inkomst lyfte 116 procent till 37,9 miljoner kronor. Men det var inte telekomjätten som stod för ”extrainkomsten”.

Lars Nyberg lämnade vd-posten i Telia Sonera på eget bevåg den 3 februari 2013.

Under hösten dessförinnan hade den stora skandalen med mutanklagelser i Uzbekistan briserat. I samband med avgången offentliggjordes att Nyberg kunde kvittera ut totalt cirka 14,7 miljoner kronor i lön, pensioner och förmåner från Telia Sonera under uppsägningstiden på sex månader.

Enligt taxeringen för 2013, som nu har blivit offentlig hos Skatteverket, var Lars Nybergs beskattningsbara förvärvsinkomst nästan 37,9 miljoner kronor det året. Det innebär ett rejält ersättningslyft från 2012 då Nyberg hade en inkomst på 17,5 miljoner kronor. Men ”extrainkomsten” på 23,2 miljoner kronor kommer inte från Telia Sonera.

– Vi har betalat ut de belopp som framgår av årsredoviningen, säger Telia Soneras presschef Henrik Westman.

I stället är det ersättning från Lars Nybergs tidigare arbetsgivare, det amerikanska kassasystembolaget NCR, som är förklaringen till rekordlyftet.

”NCR beslutade, 2012, att avskaffa pensionsåtagandet för samtliga tidigare executives och betalade ut ett motsvarande engångsbelopp 2013”, skriver Lars Nyberg i ett mejl till Affärsvärlden.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.