Telia-Telenor: Släpp kopparn loss

EU:s granskning av Telia-Telenor kan bli katalysatorn förvälbehövlig ökad konkurrens på den nordiska telemarknaden. Enavveckling av Telias monopol på accessnätet skulle öppna för nyaaffärsmöjligheter.

Trots att Sverige har haft en avreglerad telemarknad sedan 1993är inte konkurrensen vad den borde vara. EU-kommissionen har nuförlängt granskningen av samgåendet mellan Telia och Telenor pågrund av risken för dålig konkurrens på den nordiska marknaden.Granskningen går därmed vidare till fas 2, vilket i värsta fallinnebär fyra månaders ytterligare försening av samgåendet.

Sinkad duo

För Telia och Telenor är detta naturligtvis ett bakslag, somsinkar den nya duon ytterligare. Telia och Telenor kommerdessutom med all sannolikhet att tvingas sälja överlappandeverksamheter. Granskningen kan också öppna Telias sista monopol,det lokala accessnätet.Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är därför EU-kommissionensgranskning positiv. Det finns fortfarande stora hinder förkonkurrensen. Som en konsekvens av detta håller Sverige på attförlora det försprång som vi haft på teleområdet. Övriga länderknappar stadigt in på oss när det gäller internet- ochmobilpenetration.Om Sverige ska behålla försprånget behövs åtgärder för att ökakonkurrensen. I mobilnäten har Sverige fastnat i enoligopolsituation, med endast tre aktörer som i princip undvikerpriskonkurrens. I det fasta nätet har Telia monopol påaccessnätet, det vill säga koppartrådarna ut till hushållen.Samtidigt dominerar teleoperatörerna även kabel-TV-marknaden,som är det främsta alternativet till koppartrådarna.Nu ser EU:s granskning ut att kunna bli en katalysator förförändringar. Det EU i första hand har synpunkter på är dendominans som Telia och Telenor får på kabel-TV- ochsatellitområdena. Telia har drygt 50 procent av den svenskakabel-TV-marknaden, med drygt 1,3 miljoner anslutna kunder. Detnäst största kabel-TV-bolaget ägs av Netcom, som också har storaintäkter från internetaccess via det fasta telenätet.

Nya villkor

Men Telias dominans skulle kunna brytas genom att öppna uppaccessnätet för konkurrens. Det har exempelvis redan skett iFinland och Danmark och är en fråga som EU nu granskar iTelia-Telenor-affären. Det skulle innebära att Teliaskonkurrenter kunde hyra telenätet hela vägen ut till kunden.Telia skulle stå för underhåll och utbyggnad, men avgifternaskulle vara kostnadsbaserade och under övervakning av Post- ochTelestyrelsen. Telia erbjuder redan denna tjänst, men påkommersiella villkor och inte kostnadsbaserat. Nu håller Post-och Telestyrelsen på att utforma ett lagförslag i frågan som skapresenteras i september.En sådan förändring skulle öppna upp för helt nya affärsmodellerbland operatörerna. USA har haft full konkurrens påtelemarknaden längre än Europa, vilket lett till en helt annanavgiftsstruktur för internetabonnemang. Där dominerar så kalladefasta avgifter för internet. Det innebär att användarna betalaren fast grundavgift och sedan får surfa hur mycket som helstutan extra kostnad. Operatörerna tjänar pengar på den fastaavgiften, annonsering och på internettjänster till användarna.

Surfar mindre

I Europa betalar användarna fortfarande för den tid som man äruppkopplad plus lokaltaxa för den uppringda linjen. Det gör attsvenskar och européer tillbringar betydligt mindre tid på nätetän amerikanerna. Det påverkar i sin tur affärsmöjligheterna pånätet. Ju mer tid användarna tillbringar på nätet, desto fleraffärsmöjligheter. Bristen på konkurrens gör att Sverige ochEuropa alltmer halkar efter USA på internet.Nu börjar fasta avgifter smyga sig in på den europeiskamarknaden, i första hand i England och Tyskland. Förhoppningsvisbidrar ökad konkurrens till att detta sprider sig även till vårabreddgrader.

BILDTEXT:

Telias koppartrådar till hushållen skulle behöva litekonkurrens.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.