Telias svar när utdelningen ifrågasätts: ”Var lugna”

Efter en rapport i linje med förväntningarna ifrågasätts om Telias förmodade försäljning av medieverksamheten skulle vara marknadsmässigt feltajmad. Även hållbarheten i utdelningsnivån påtalas av analytiker som osäker.
Telias svar när utdelningen ifrågasätts: ”Var lugna” - WEB_INRIKES
Telias VD Allison Kirkby. Foto: Jonas Ekströmer

Telias rapport på fredagen överraskade varken uppåt eller neråt. Under 2023 steg bolagets omsättning med 0,9% till 23,1 miljarder kronor, strax under analytikerkonsensus. Tjänsteintäkterna uppgick till 19,7 miljarder kronor, något högre än fjolårets 19,1 miljarder. Främst är det tjänsteintäkterna för telekom som ökat. Ebitda-marginalen landade på dryga 32%.

”Vi hade ett starkt avslut på året, med fortsatt momentum med tillväxt i kärnaffären på 3,3%. Det innbar en bred tillväxt på alla marknader och segment, med nära 4% tillväxt på mobilsidan”, sa avgående VD Allison Kirkby i samband med rapporten.

Hennes spar- och avyttringsstrategi för att öka lönsamheten och tillväxten ser ut att ha givit resultat. Men mer krävs för att mäta sig med framgångsrika konkurrenters tillväxttakt. Och externa faktorer som räntan och annonsmarknaden kommer att ha avsevärd inverkan på utvecklingen 2024.

”De nordiska annonsmarknaderna är fortfarande utmanande och fortsatte att krympa, men vår affärsenhet TV & Media återgick till ett positivt ebitda-bidrag, trots att mycket av vändningen fortfarande ligger framför oss”, kommenterade Kirkby resultatet.

En högt värderad aktie, enligt analytiker som Afv talade mer under gårdagen, har fallit runt 2% sedan rapportsläppet.

Skippat dyr sport

Tidigare i veckan avslöjade Afv att Telia inlett en säljprocess av TV4-koncernen, med en prislapp på mindre än 5 miljarder kronor. Det fick en analytiker att fråga bolagets CEO Eric Hageman om den nedskrivning som nyligen skedde av gooodwill till nivån 9 miljarder är tillräcklig.

Finanschefen valde att inte kommentera detta och undvek även att svara direkt frågan varför man skulle sälja medieverskamheten nu, istället för att vänta ut en dålig marknad och se till att slutföra fler strukturella förbättringar före en avyttring:

”Fokus inför dagens rapport har varit att växa kundbasen och öka kundnöjdheten. Vi har lyckats med en rejäl vändning som levererade ett positivt resultat. Genom att vi omorganiserat personal och sänka våra kostnader för innehållet”, sa Hageman.

Han menade att man ”alltid sagt att mediedelen skulle kunna tjäna en miljard” och att verksamheten redan bytt ut dyrt sportinnehåll mot billigare, lokala produktioner.

”Men vi har fortfarande haft kostnaden för UEFA Champions League att bära. Den sista betalningen sker först i februari i år.”

Därefter beror det på om man väljer att köpa nästa kontrakt.

Ledningen tror på sin egen plan

Den föreslagna fortsatta utdelningsnivån på 2 kr per aktie, är avsevärt högre än vinsten per aktie, som ligger på 8 öre för 2023. Det fick analytikerkåren att ifrågasätta hållbarheten i styrelsens plan.

Men bolaget vidhåller att man tror på prognosen framåt:

”De underliggande intjäningen i telekom-affären försätter oss i en god position att täcka utdelningen. Var lugna med att vi tror på den finansiella planen och att utdelningen ska kunna öka”, sa Eric Hageman och underströk att man som back-up har en stark balansräkning, inte minst med inkomsten från försäljningen av verksamheter i Danmark förra året.

En analytiker från Goldman Sachs påpekade att höjda räntekostnader hittills inneburit ”massor av negativa överraskningar”, främst inom säljfinansieringsprogrammet.

”Vi har tagit vissa kostnader i förväg som finansierats med obligationer där räntan betalas först 2024. Var kostnaderna landar handlar om vad centralbankerna gör, och den informationen har vi allihopa”, sa Hageman.

Intäkterna från verksamhetsförsäljningen i Danmark ska också hjälpa till att sänka räntekostnaderna, antingen genom tillbakabetalning av skulder eller ränteinkomster på kapitalet.

”Skulden som ligger i säljfinansieringen kommer inte att öka eller minska utan stannar på dagens dryga 11 miljarder kronor. Det känner vi oss bekväma med”, säger Telias finanschef.

Man siktar också på ett kassflödet under 2024 som ska ge ett ”meningsfullt” tillskott till finanserna.

Premiumpris och sparplan

Telias prisnivå vill ledningen se fortsatt stigande, men väntar sig en något svagare takt än under 2023. Det prispremium man tar ut idag jämfört med konkurrenterna har sjunkit något, men den kvarvarande differensen säger bolaget sig kunna försvara genom bland annat en överlägsen infrastruktur.

Man välkomnar även att konkurrenterna höjt priserna, vilket tillåter att man följer med.

”Förväntan om högre priser är en viktig del av varför vi kan vara så komfortabla med vår utblick framåt”, säger Hageman.

Men fler sparåtgärder behövs också för att säkra lönsamhetstillväxten.

”Inflationen har gjort det svårt att nå de ursprungliga målen. Vi jobbar hårt på nya åtgärder, bland annat att avveckla kostnader för gammal infrastruktur, driva skala och automatisering. Där har vi bara börjat”, säger Hageman.

Telia, Mkr Q4-2023 Konsensus Förändring mot konsensus Q4-2022 Förändring
Nettoomsättning 23 098 23 327 -1,0% 22 894 0,9%
Justerat EBITDA 7 491 7 441 0,7% 6 977 7,4%
Justerad EBITDA-marginal 32,4% 31,9% 30,5%
Rörelseresultat -2 398 -17 379
Justerat rörelseresultat 2 374 2 152 10,3%
Justerad rörelsemarginal 10,3% 9,4%
Resultat före skatt -3 300 -18 205
Nettoresultat -2 718 -18 818
Resultat per aktie, kronor -0,73 -4,78
Utdelning per aktie, kronor 2,00 2,00 0,0% 2,00 0,0%

Konsensusdata från bolaget

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets