TEMA: IT – Datakonsulter 30.000 konsulter

Konsultföretagen är överlägset störst i IT-branschen. Och nyakrav från kunderna tvingar dem att bli ännu större.

Konsultföretagen är den överlägset största delbranschen iIT-sektorn. Konsultföretagen väger tungt på börsen och är destörsta arbetsgivarna i IT-branschen. Branschens utveckling ärdärför betydelsefull för hela IT-sektorn. Av de 400 företagen iAffärsvärldens undersökning är drygt 150 konsultföretag, medtotalt 30.000 anställda.Och 1998 blev ännu ett rekordår för konsultföretagen. Den totalatillväxten bland företagen landade på 33 procent. Lönsamhetenökade förra året till en vinstmarginal på 9 procent, jämfört med8 procent året före. Men mycket talar för att 1998 blev toppåretför datakonsultbranschen. Enligt Eito (European InformationTechnology Observatory) växte den svenska marknaden förIT-tjänster med drygt 22 procent under 1998. I år blirtillväxten lägre, 20 procent, för att sjunka till 17,6 procentår 2000. Flera samverkande faktorer har hållit efterfrågan påkonsulttjäns-ter på en extremt hög nivå. Men nu börjar vissa aveffekterna att klinga av, vilket visar sig i avtagande tillväxt.Främst är det problemet med år 2000 som har varit motorn för desenaste årens IT-boom. Nu börjar de flesta storföretag bliklara. De stora svenska konsultföretagen har förvisso ganskaliten andel direkta år 2000-uppdrag, men många uppdrag, somimplementering av affärssystem, har till stor del drivits av2000-problemen.Under 1998 skördade dock konsultföretagen stora framgångar.Snabbast av alla växte norska Merkantildata. Bolaget ökadeomsättningen med 109 procent tack vare en aggressivförvärvsstrategi. Merkantildata köpte hela 18 bolag förra året,varav två var svenska bolag. Även IT-konglomeratet Turnit växersnabbt genom förvärv. Omsättningen ökade med 107 procent. Det äringet renodlat konsultföretag, utan har tolv dotterbolag medverksamhet inom olika delbranscher av IT-sektorn, mentyngdpunkten ligger på tjänsteförsäljning.

Dyr tillväxt

Lönsamhet och tillväxt brukar inte gå hand i hand iIT-branschen. Framförallt konsultföretagen har svårt att hållalönsamheten uppe vid hög tillväxt. Anledningen är att de måsterekrytera personal för att växa, vilket kostar pengar. Nypersonal måste utbildas och det tar tid innan de kommer ut ochkan börja fakturera. Men förvånansvärt många klarar lönsamhetentrots en mycket hög tillväxt.Överlägset högst lönsamhet i branschen har SBI-noterade Aretemed en vinstmarginal på hela 27 procent. Nyckeln till lönsamheti konsultbranschen är hög beläggning på konsulterna. Dettaligger också bakom Aretes höga lönsamhet. Dessutom har bolagethög andel erfarna konsulter och låg personalomsättning. Den litelägre tillväxttakten gör det också lättare att hålla lönsamhetenuppe. Bland de större bolagen har Modul1 bäst lönsamhet, 16procents vinstmarginal, trots en tillväxt på höga 55 procent.

Börskvalitet

En trend som fortsatte under förra året var att allt fler avkonsultföretagen sökte sig till börsen. Under 1998 tillkomytterligare fem nya konsultföretag på börsen. Bolagen harfortsatt att söka sig till börsen även i år och hittills harytterligare två konsultföretag noterats i år. I skrivande stundfinns hela 18 datakonsultföretag på börsen.Att så många söker sig till börsen har sin förklaring. Debörsnoterade konsultföretagen växer alla betydligt snabbare änsina onoterade konkurrenter. Den ökade uppmärksamheten och denkvalitetsstämpel som en börsnotering innebär har uppenbarligenpositiv effekt på bolagen. Genom uppmärksamheten lyckas bolagenoftast växa snabbare än branschen.Även jättarna i branschen har hög organisk tillväxt. WM-datarekryterade exempelvis drygt 1.750 personer i fjol. Det är likamånga anställda som exempelvis Sigma och Mandator hartillsammans, bolag med ett sammanlagt börsvärde på nästan fyramiljarder.

Ett syfte med den kraftiga tillväxten är att konsultföretagenförsöker bli tillräckligt stora för att kunna konkurrera omuppdrag från de stora multinationella företagen. Dessa hållernämligen på att dra ned på antalet leverantörer avkonsulttjänster. Kvar blir ett fåtal leverantörer som kan ta etthelhetsansvar för företagets IT-behov. Storföretagen vill haleverantörer som har kompetens på många områden och som finns påmånga orter.Denna trend illustreras av utvecklingen på exempelvis Volvo.Från att ha haft ett hundratal konsultföretag har Volvo kapatordentligt och tecknat ramavtal med endast fyra konsultföretag.Frontec, Guide, Mandator och WM-data ska stå för upp till 90procent av konsultuppdragen för Volvokoncernen. Utvecklingen gåråt samma håll bland andra stora företag, exempelvis Ericsson ochTelia, även om nedskärningarna där inte är lika dramatiska somhos Volvo.Alternativet till storlek för konsultföretagen är att kunnaerbjuda kompetens i den teknologiska framkanten. IT blir i allthögre utsträckning en viktig konkurrensfaktor för alla företag.Därför finns det också utrymme för små nischade konsultföretagmed kompetens på vissa specifika områden. Exempel på sådanakonsultföretag är Enea Data, Guide, Hi Q med flera.Branschen anpassar sigBranschen håller på att anpassa sig till detta mönster. De storaväxer på de mindre konsultbolagens bekostnad, delvis genomförvärv.Men omstruktureringen har främst skett utanför börsen. Det ärframförallt de noterade bolagen som köper mindre onoteradekonkurrenter.På börsen har affärerna däremot varit få. Anledningen är att dehöga värderingarna på börsen gör att uppköp ger storagoodwillposter. Goodwill måste skrivas av och belastar därmedresultatet i företagen, något som de helst undviker. Möjligtviskan det bli fler poolingaffärer framöver.

Framtiden: Liv efter 2000?

Konsultbranschen har levt gott på 2000-problemet. Vad kommerhärnäst? 1999 har så här långt gett blandade signaler. Debörsnoterade konsultföretagen har redovisat fortsatt starkarapporter. Tillväxt och lönsamhet ligger fortfarande på en högnivå. Men på börsen har aktierna ändå tappat ordentligt.Marknaden oroar sig för besked från en del företag i branschenatt en avmattning kan infinna sig mot slutet av året.Anledningen är att kunderna förväntas avvakta med nya projektinför det osäkra millennieskiftet.

Det finns också en oro för vad som ska ersätta år 2000 somdrivkraft för branschen. Risken är att när dessa uppdrag klingarav så ökar konkurrensen på andra områden med prispress ochminskad lönsamhet som följd. Många hoppas dock att uppdrag medanpassningen till EMU ska ta över som ny tillväxtmotor. Hittillshar svenska företag väntat med mycket av EMU-anpassningen ochistället prioriterat år 2000. EMU är ett minst lika stortproblem som år 2000 och väntas kulminera ett par år in på detnya seklet. Branschen hoppas också på att det finns ett uppdämt behov avIT-investeringar. Företagen har prioriterat år 2000 och låtitandra projekt vänta. Det gäller kanske framförallt internet ochelektronisk handel, som väntas bli en viktig del avkonsultföretagens framtid. Hittills har internetprojekt varitskilda från andra projekt, men kommer mer och mer attintegrereras i alla uppdrag.Konsultbranschen påverkas naturligtvis också av att datorernadyker upp i nya skepnader. Det leder till nya plattformar,exempelvis handdatorer och smarta mobiltelefoner. Inbyggdasystem, alltså datorsystem som byggs in i produkter, blir enviktig del av dessa nya plattformar och en viktig tillväxtfaktorför branschen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.