Trianons VD försöker själv få kriminella att flytta: ”Så världen ser ut”

Svenska fastighetsbolag påverkas av gängkriminaliteten i Sverige. För att möta problematiken har börsbolaget Trianon börjat förhandla med grovt kriminellt belastade familjer på egen hand, enligt Hem & Hyra. "Det är jag själv som för dialogen för att inte riskera vår arbetsmiljö", säger VD Olof Andersson, till tidningen.
Trianons VD försöker själv få kriminella att flytta: ”Så världen ser ut” - Trianon Olof Andersson

Förra årets dog 63 personer på grund av skjutningar, enligt Brå. Majoriteten av dödsskjutningarna ägde rum i polisregionerna Stockholm och Syd. Även sprängdåden har skjutit i höjden och i slutet av september hade 132 stycken ägt rum i Sverige, jämfört med 90 stycken under helåret 2022.

Att kriminaliteten och gängvåldet påverkar fastighetsbolagen är något Affärsvärlden tidigare rapporterat om.

Ett stort problem är att bostadsfastighetsägare har mycket ansvar men inga befogenheter, enligt miljardären Greg Dingizian som är storägare i SLP och Doxa.

”Mycket är relaterat till gäng och den sorts problematik kan ju inte hanteras av fastighetsägare. Man kan bara ansvara för sina lokaler i sina kvarter och då har man ju ett mycket nära samarbete med polisen”, sa Greg Dingizian då.

Trianons VD förhandlar med familjerna

Till Afv sa Trianons VD Olof Andersson att det fanns ”en hel del” man som fastighetsägaren kunde göra. Bland annat har de tillsammans med det allmännyttiga bolaget i Malmö investerat 42 Mkr att oavkortat gå till ungdomars fritidssysselsättning.

Det har även visat sig att bolaget valt att möta problematiken i Malmö genom dialog och förhandling, något som Hem & Hyra skrivit om.

Tanken är att genom förhandlingar med kriminellt belastade familjer förmå dessa att flytta av egen vilja. Metoden är bara aktuell vid grov brottslighet, som skjutningar, och inte vid mindre händelser.

”Vi har ett antal familjer som vi har förhandlat med och som vi har fått att flytta. Det kan ske på olika sätt, att vi ordnar en bostad någon annanstans eller att vi hjälper till på annat vis. Det pågår sådana förhandlingar idag”, säger Trianons VD Olof Andersson till Hem & Hyra.

Förhandlingarna sköts av börs-VD:n själv.

”Det är jag själv som för dialogen för att inte riskera vår arbetsmiljö. Det är så samhället ser ut idag”, säger Andersson till Hem & Hyra.

Förhandlingarna ska ha lett till att flera familjer flyttat inom Trianons bestånd på cirka 4 000 lägenheter, oftast till mindre fastigheter i områden som dras med mindre problem.

”Måste rädda min yngste son”

Enligt Andersson har familjerna som bytt boende inte tagit med sig problemen till de nya områden de flyttat till. Han lyfter att rekryteringen av ungdomar till gängen är bland det mest allvarliga.

”Det är föräldrar som ringer mig och berättar att deras barn har blivit indragna i kriminell verksamhet. De vill att vi hittar ett nytt boende åt dem. Det var en pappa som ringde mig och sade; `Jag måste rädda min yngste son. De andra sönerna är redan med i det här´. Rekryteringen är det stora problemet”, säger Olof Andersson till Hem & Hyra.

Trianon är just nu i en förhandling med en familj i Malmö där flera personer i hushållet har kopplingar till staden gängmiljö och där Trianon bedömer att familjen som helhet har en negativ inverkan på de område de bor i.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets