Triss i flaggor inför Arctic Blue Beverages notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Arctic Blue Beverages inför noteringen på First North och hittat tre flaggor.
Arctic Blue Beverages IPO
Foto: Arctic Blue Beverages & Afv

Den 12 maj noteras Arctic Blue Beverages på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat tre flaggor, en för hög emissionskostnad, en för framtida kapitalbehov och en för bristfällig information. Dessutom görs en kommentar under flaggan märkliga avtal.

Arctic Blue Beverages
Lista Frist North
Storleksklass Mikrobolag
Börsvärde efter noteringen 86 Mkr
Sista teckningsdag 2022-05-04

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Arctic Blue Beverages betalar cirka 3,7 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 13,2% av erbjudandet.

FRAMTIDA KAPITALBEHOV

Om ett bolag inte är lönsamt så är det viktigt för investerarna att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott. Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov, inte bara för kommande 12 månader. Arctic Blue Beverages går med förlust och befinner sig i en tillväxtfas. Med beaktning av emissionskostnader samt kvittning av aktieägarlån tillförs bolaget 21 Mkr efter IPO:n. Teckningsoptioner kommer också tillföra kapital framöver men det är osäkert hur mycket. Vi saknar en mer utförlig beskrivning av det långsiktiga finansieringsbehovet. IPO-guiden hissar en flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Arctic Blue Beverages prospekt saknar kassaflödesanalys. IPO-guiden hissar en flagga.

MÄRKLIGA AVTAL

IPO-guiden hissar ingen flagga för några märkliga avtal. I stället vill vi under den här rubriken upplysa om att bolaget har och har haft flera rättsliga förfaranden. Det handlar om ärenden med finska Skatteverket, synpunkter från Alko gällande fel på tidigare produkt, synpunkter från myndighet gällande marknadsföring av produkter på hemsidan samt förlikning gällande rätten att använda Arctic Blue Beverages i Sverige.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SIDAN FÖR Arctic Blue Beverage PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är onsdag den 4 maj och teckningskursen uppgår till 5 kronor (4 TO per 3 aktier).

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
Promimic Inväntar notering First North 2022-04-22 2022-04-29 Läs här
Västra Hamnen Corporate Finance Teckningstid pågår First North 2022-04-29 2022-05-06 Läs här
Inuheat Teckningstid pågår Spotlight 2022-04-26 2022-05-09 Läs här
Sensidose Teckningstid pågår Spotlight 2022-05-03 2022-05-10
Arctic Blue Beverages Teckningstid pågår First North 2022-05-04 2022-05-12
Job Solution Teckningstid pågår First North 2022-05-03 2022-05-17
Vultus Teckningstid pågår Spotlight 2022-05-05 2022-05-20
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.