Trögt för mediejätten
MTG har haft en svag utveckling på börsen med ett tapp på 20 procent sedan rapporten för det tredje kvartalet presenterades i slutet av oktober. Exponeringen mot Ryssland via det delägda tv-bolaget CTC Media och hotet från video-on-demand-tjänster som amerikanska Netflix har skrämt bort investerare.
Sammantaget blev helåret 2013 en besvikelse där rörelseresultatet sjönk med hela 23 procent, trots att bolagets omsättning ökade organiskt med 5 procent. Den största anledningen är den pågående strukturella förändringen inom online-tv som pressar lönsamheten i MTG:s två största affärsområden. Klätt i siffror sjönk rörelseresultatet med 27 procent inom Betal-tv Norden och med 16 procent inom Fri-tv Skandinavien.
I takt med att tv och annan media nu i stor utsträckning konsumeras via internet har nya spelare som Netflix och HBO onekligen ritat om kartan för film och tv-serier. De har även etablerat den nya prisbilden 79 kronor per månad och avsaknad av bidningstid, vilket är dåliga nyheter för MTG som historiskt har låst in kunderna i långa avtal och till betydligt högre prisnivåer. Runt hörnet väntar dessutom nya kapitalstarka aktörer redo att kliva in, exempelvis Sony och Apple.
För MTG:s del är det framför allt Betal-tv som påverkas i det här skedet, men på sikt även Fri-tv. Rörelsemarginalen i Betal-tv Norden sjönk från 16,7 procent till 11,6 procent i fjol. För 2014 förväntas en ökad rörelsemarginal vilket är ganska defensivt, givet den låga ursprungsnivån. För några år sedan låg motsvarande marginal kring 20 procent.
Enligt MTG utvecklas den internetbaserade betal-tv-tjänsten Viaplay väl, dock redovisas inga officiella siffror. Övrig abonnentutveckling ser desto svagare ut, inte minst inom Betal-tv Norden där abonnentstocken sakta men säkert har sjunkit de senaste åren. Sedan ett par kvartal tillbaka kan man även skönja ett svagt abonnentintag även på tillväxtmarknaderna, vilket ger skäl till oro.
Rättigheterna att sända vinter-os bör dock ha drivit mycket trafik till webbtjänsten och lockat många nya kunder, vilket kommer att redovisas i årets första kvartalsrapport. MTG har flaggat för att OS-rättigheterna i sig kommer att vara förlustbringande i det första kvartalet. Det mesta av kostnaden för OS belastar Fri-tv i första kvartalet, men sprids ut under två år för Betal-tv. Räkna alltså med ett ganska svagt första kvartal.
För att möta konkurrensen på kort och lång sikt har MTG investerat tungt i ett breddat produkt- och tjänsteutbud, men även geografiskt i nya länder såsom Turkiet och Tanzania. I höstas förvärvades majoritetsposten i produktionsbolagsgruppen Nice Entertainment. Tidigare under året förvärvades innehållsdistributören DRG och det norska produktionsbolaget Novemberfilm. Balansräkningen är fortsatt stark och det är ingen högoddsare att MTG kommer att fortsätta att förvärva under 2014 för att kunna producera mer eget innehåll.
Positiva tecken är att bolagets tittartidsandel inom Fri-tv trots allt har stigit och att det den konjunkturkänsliga annonsförsäljningen ser ut att förbättras. Likaså att bolaget generellt sett sitter på långa kontrakt inom olika sporträttigheter. Till exempel förnyades Champions League-fotbollen i Skandinavien fram till 2018. Även om en hel del kunder kommer att klippa kabeln med MTG så finns det trots allt en stor och stabil kundkärna inom sportkategorin som har en stor betalningsvilja, inte minst för att se live-tv.
Med den senaste tidens kräftgång i aktien ser värderingen mer aptitlig ut med p/e 15 eller ev/ebit 14 på våra prognoser för 2014. Historiskt hade dagens värdering troligen varit en intressant ingångsnivå i den tidigare så heta mediaaktien. Nu är dock bolaget mitt uppe i en strukturell förändring som fortsatt skapar en relativt stor osäkerhet i resultatutvecklingen framöver. Dessutom motsvarar resultatandelen från ryska CTC cirka 30 procent av rörelseresultatet, vilket skapar oro kortsiktigt. Avvakta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.