TurnIT: IT-konglomeratet

Efter en lång smekmånad med aktiemarknaden börjar Turnit upplevabaksidorna med sin affärsidé.

IT-företaget Turnit hade ett osannolikt fjolår med enkursuppgång på hela 165 procent. Trots det är VD Peter Enströmmissnöjd med värderingen. Han tycker inte att de värden somfinns i bolaget återspeglas fullt ut i aktiekursen. Därförväntar nu de första avknoppningarna till börsen.Enström har därmed fått smakprov på de problem som länge plågatbland annat investmentbolagen och andra konglomerat, d.v.s. attaktierna värderas med en rabatt i förhållande tillsubstansvärdet. Turnit består av tolv dotterbolag med allt frånkonsultverksamhet till ren hårdvarudistribution. Tanken är attdotterbolagens verksamheter ska motsvara ett tvärsnitt avIT-branschen. Trots att bolaget således är ett IT-konglomeratoch trots att ledningen inte ens försöker påskina någrasynergier mellan bolagen, så värderas aktien förvånansvärt högt.

Högt värderat

Räknat på Affärsvärldens vinstprognoser för 1998 och 1999handlas aktien till p/e-tal på 35 respektive 26. Det är högre änsnittet för de renodlade datakonsulterna. Turnits affärsidé medmånga företagsköp gör dock att bolaget drar på sig mycketgoodwillavskrivningar. Räknat på bolagets kassaflöden handlasaktien i nivå med många av börsens datakonsulter.Peter Enström jämför gärna sitt bolag framförallt med WM-data,som har en liknande sammansättning av verksamheter. Iförhållande till WM-data är Turnit onekligen lågt värderat, mendet är de flesta IT-företag. WM-data har dock synergier mellansina affärsområden. Tanken är att kunna ta helhetsansvaret försina kunders IT-behov på alla områden. Hittills har Enströmvarit försiktig med att tvinga på dotterbolagen synergier inomkoncernen, men bolaget rör sig i denna riktning.

Turnits förvärvsstrategi har hittills varit framgångsrik. Menenligt Peter Enström blir det allt svårare att hitta lämpligauppköpsobjekt. Det är inte så konstigt när Turnit inte villbetala mer än 75 procent av bolagens värde. Snarare är detkonstigt att Turnits strategi fungerat så här länge.Konkurrensen om att köpa de små IT-företagen borde varastenhård. I stort sett samtliga börsnoterade svenska IT-företagsatsar på att växa via förvärv. Dessutom finns ett antalutländska bolag som expanderar på den svenska marknaden.Hittills har Turnit använt den egna aktien som valuta vidföretagsköp. För ägarna i de köpta bolagen har det hittillsvarit en bra affär. Men man kan också hävda att ägarna sålt förbilligt. Att gå med på en lägre köpeskilling mot att få aktier iTurnit har hittills varit bra, men i längden kan Turnit knappasthävda att deras aktie alltid ska gå bättre än marknaden. Turnitborde således gå miste om de goda affärerna till andra köparesom kan hitta synergier i förvärven och vill betala fullt värde.Med drygt åtta tusen ägare har aktien fått stor spridning, mendet är i princip bara privatpersoner som äger aktien.Institutionerna lyser med sin frånvaro. Den riskspridning somTurnit erbjuder borde också i första hand attraheraprivatpersoner. Institutioner klarar sin riskspridning på egenhand, vilket också gör att relativt få analytiker följer aktien.Dålig genomlysning av analytikerna brukar normalt leda till lågvärdering.

Tydligare redovisning

Det är också svårt att följa utvecklingen i de olikadotterbolagen. I årsredovisningen anges bara resultatet föreavskrivningar för dotterbolagen och i delårsrapporternasärredovisas dotterbolagen inte alls. Ett första steg mot att fåvärdena återspeglade i börskursen borde vara en tydligareredovisning av dotterbolagen.Peter Enström räknar med en organisk tillväxt på drygt 40procent i år. Nästa år ska de klara minst 25 procents tillväxt.Det gör att bolaget växer snabbare än branschsnittet, men enhögre värdering än dagens är knappast att vänta. Den som vill haen diversifierad portfölj av IT-aktier gör det bäst genom attbotanisera bland de börsnoterade bolagen. Då får manvälanalyserade bolag med bättre genomlysning och god likviditet.

Aktien

Efter en rekordartad kursutveckling i fjol har Turnit-aktienlugnat ned sig. Faktum är att merparten av fjolårets kursuppgångskedde på SBI-listan och sedan noteringen på O-listan haruppgången bara stigit 30 procent. Trots att det är långt frånkurstopparna från slutet av förra sommaren, tror Affärsvärldenatt aktien får en lugnare utveckling framöver. Tillväxten blanddotterbolagen är god, men nya förvärv blir allt svårare. Denbristfälliga genomlysningen av dotterbolagen motiverar en vissrabatt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.