TV4 köper konkursbolag

Amerikanska Pinnacle System och svenska TV4 köper ut tillgångarna i konkursdrabbade Limt Technology. Affären väntas bli klar i veckan och innebär att den tidigare verksamheten i Limt-koncernen avvecklas helt. För flera av fordringsägarna ökar chanserna att få tillbaka pengar från konkursboet men de 3000 aktieägarna blir lottlösa.

Limt och dotterbolaget Limt Technology begärdes i konkurs mitten på december förra året. Styrelsen och ledningen hade då misslyckats med att hitta nya finansiärer till verksamheten som är inriktad på att utveckla olika typer av tjänster och tekniker för TV-distribution.

Limt fungerade i praktiken som moderbolag medan huvuddelen av verksamheten drevs i Limt Technology. Konkursförvaltare Sten Burman på advokatfirman Abersten i Sundsvall har under den senaste tiden diskuterat en affär med olika tänkbara köpare av verksamheten. Någon rekonstruktion kommer inte att genomföras.

Enligt Sten Burman är planen att sälja ut tillgångarna i Limt Technology och därefter avveckla bolaget. Som ett led i affären kommer TV4 att ta över den drift som lagts ut på Limt Technology. Limts system för att placera ut lokala annonser i nationella sändningar har använts av TV4 sedan 1997.

Huvuddelen av verksamheten säljs till en amerikansk branschaktör, enligt Sten Burman. Det färdiga avtalet är ännu inte påskrivet och köparen vill tills vidare vara anonym. Sten Burman vill inte kommentera hur stor köpesumman kan bli.

“Men det är inte mycket i förhållande till investeringarna”, säger han.

Enligt uppgift till Ekonomi24 är det amerikanska Pinnacle Systems som vill köpa tillgångarna i Limt Technology. Köpesumman uppskattas till ett par miljoner kronor. Pinnacle har sedan tidigare en omfattande produktkatalog inom TV-området både för professionellt bruk och privatmarknaden.

Pinnacles samarbetspartner Minerva Networks ska också använda delar av Limts lösningar som ett led i affären. Det rör sig om ett antal patenterade och patentsökta tekniker för bland annat distribution och komprimering av rörlig bild som köparna får tillgång till.

Affären väntas gå i lås under de närmaste dagarna och innebär i så fall att kassan i konkursboet fylls på. Sten Burman säger att huvuddelen av pengarna kommer att gå till de prioriterade fordringsägarna, bland annat svenska staten genom den lönegaranti som omfattar de anställda.

Bland de övriga fordringsägarna finns moderbolaget Limt som har en kassabrist på 7,3 Mkr. Varken Sten Burman, eller Limts konkursförvaltare Jan Flood på advokatfirman Lindberg och Saxon i Stockholm, tror att pengarna kommer att räcka till för att täcka skulderna även i moderbolaget.

De prioriterade fordringsägarna kan räkna med viss tilldelning. Det innebär att Limts huvudägare Elgudden Invest och Kistefos kan få tillbaka en del av de pengar som lånades ut till Limt strax före konkursen.

Totalt rör det sig om 6,5 Mkr som lånats ut med en företagsinteckning som säkerhet. Lösningen kom till stånd i november, en knapp månad innan Limt begärdes i konkurs.

Då hade bolagsledningen tvingats ge upp hoppet om att få in pengar genom en nyemission. Lånefinansieringen från huvudägarna skulle istället användas till att förlänga tiden som företaget behövde för att hitta nya finansiärer. Den 12 december avbröts försöken och Limt-bolagen begärdes i konkurs. Bolaget hade då över 3000 aktieägare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.