Uber kan börsnoteras 2016

Den app-baserade taxi- och samåkningstjänsten Uber kan komma att börsnoteras inom 12 till 18 månader enligt ett internt dokument som Reuters kommit över.

Dokumentet lär ha varit en del av materialet företaget visat för kinesiska investerare i jakten på kapital. Tidigare har rykten förekommit som gjort gällande att en börsnotering av den kinesiska delen kan vara aktuell, dock inte i närtid.

Då det var investeringar i den kinesiska verksamheten som söktes täckte dokumentet främst den delen, men samtidigt framgick även vissa detaljer om företaget i sin helhet. Bland annat att Uber under 2014 förmedlade resor till ett värde om 2,9 miljarder dollar, att jämföra med 688 miljoner under 2013.

Trots att det en tid spekulerats i en eventuell börsnotering har bolagets vd Travis Kalanick aldrig kommenterat det. På omvägar har det dock ryktats att han varit av åsikten att en börsnotering är något som bör undvikas så länge som möjligt.

Under innevarande år kan Uber komma att landa på 10,8 miljarder dollar i förmedlade resor vilket givet företagets marginal om 20 procent skulle kunna leda till drygt två miljarder i omsättning. Det uppger Techcrunch.

För nästa år skulle samma siffror kunna landa på drygt 26 miljarder dollar i förmedlade resor där företaget får behålla mer än fem miljarder. Vilken vinst det skulle kunna leda till är dock oklart och företaget har historiskt spenderat klart över intäkterna vid sin internationella expansion.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG