Uddevalla kan hamna under vatten

Förmodade översvämningar de närmaste 50 åren gör att Uddevalla måste vidta ordentliga åtgärder för att inte hamna under vatten. Det skriver Fastighetsnytt.
Uddevalla
Vattendrag i Uddevalla Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Uddevalla kommun kan få allvarliga problem när havets vattennivå väntas höjas i framtiden. Enligt beräkningar kopplade till EU:s översvämningsdirektiv kan det vid extrema väderförhållanden pressas in vatten mot stadens centrala delar som höjer vattennivån med 2,8 meter. Det skriver Fastighetsnytt.

Enligt tidningen hade Uddevalla kommuns experter detta klart för sig redan 2016. De har därför genomfört en förstudie om vilka åtgärder som behövs. Nu ligger en plan om hur staden ska hantera situationen, med vallar, murar och förstärkningar av kajerna, där allting byggs för extrema vattennivåer om plus 2,3 meter. En preliminär uppgift om en slutnota på 1 miljard kronor nämns för detta och byggnationerna väntas kunna påbörjas 2023.

Affärsvärlden har tidigare i höst skrivit om hur klimatförändringar kan komma att minska värdet på fastighetstillgångar markant. Enligt CBRE är  200 000 fastigheter i Sverige i fara vid en höjning av havsnivån.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets