Ulf Kristersson: Vi vet att planerade terrordåd har avvärjts

Säkerhetspolisen, Säpo, höjde tidigare i dag terrorhotsnivån från ett förhöjt till ett högt hot. Orsaken till beslutet är ett försämrat läge avseende attentatshot mot Sverige och bedömningen att hotet kommer att bestå under en längre tid.
Statsminister Ulf Kristersson (M).
Statsminister Ulf Kristersson (M).

Hotnivån höjdes från förhöjt hot (3) till högt (4) hot på en femgradig skala. Höjningen av terrorhotnivån ska fungera som en signal till alla berörda samhällsaktörer om vikten av att fortsätta arbeta med åtgärder för att minska risken för att ett terrorattentat ska inträffa.

– Våra myndigheter, inte minst Säpo och polisen, arbetar hårt för att garantera säkerheten i Sverige. Vi vet att planerade terrordåd har avvärjts, säger statsminister Ulf Kristersson (M) under en presskonferens på eftermiddagen.

Kristersson meddelar vidare att han sammankallat nationella säkerhetsrådet. Regeringen kommer också att informera riksdagspartierna om läget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.