Uppåt på börsen

Stockholmsbörsen inledde fredagens handel uppåt i linje med omvärlden.
Stockholmsbörsen
Foto: Tobias Ohls

USA-presidenten Donald Trumps besked om att USA:s ekonomi kommer att öppna upp enligt en process i tre steg samt positiva data kring en möjlig behandling mot coronaviruset gav stöd.
Vid klockan 9.40 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 2,8 procent till nivån 1.526. Aktier för 3,4 miljarder kronor var då omsatta. På de europeiska handelsplatserna var motsvarande index upp 3-3,5 procent och USA-terminerna handlades på klart plus efter att även ha stängt i positivt territorium på torsdagen. Det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead rusade i den amerikanska efterhandel sedan detaljer läckt ut om kliniska försök med antivirusläkemedlet Remdesivir som indikerar positiva resultat för behandling av covid-19.
Inom Stockholmsbörsens storbolagsindex låg H&M, rapportaktuella Kinnevik, SKF och Electrolux högst i vinnarlistan med kursökningar runt 5 procent. Samtliga aktier i OMXS30 låg på plus.
Catena Media gick mot strömmen och sjönk 9 procent. Bolaget genomför en företrädesemission om 684 miljoner kronor, fullt garanterat och bland garanterna finns storägaren Öresund. Ambitionen med emissionen är att minska skuldsättningen och reducera bolagets finansiella risk, bland annat genom att betala av på den utestående obligationsskulden.
Kredithanteringsbolaget Intrum gick starkt i inledningen, aktien steg 5,5 procent till 132:20 kronor. Carnegie inleder bevakning av Intrum med rekommendationen köp och riktkurs 200 kronor.
På rekommendationsfronten har också Kepler Cheuvreux höjt sitt råd för fukthanteringsbolaget Munters till köp från tidigare behåll. Aktien klättrade 5,5 procent.
Redeye inleder uppdragsbevakning på medicinteknikbolaget RLS Global, med ett riktvärde i ett basscenario på 9 kronor. Aktien ökade 15 procent till 4:92 kronor.
På fredagens fortsatta statistikagenda finns EMU-siffror för KPI och produktion i byggsektorn klockan 11.00 samt ledande indikatorer i USA klockan 16.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets