Uppåt på Wall Street

På Wall Street stängde börserna i positivt sentiment på fredagen. Statistik stöttade kurserna där antalet påbörjade husbyggen i USA var fler än förväntat, och konsumenternas förtroende enligt preliminärt Michigan-index var oväntat starkt.

Flera starka delårsrapporter rullades även ut under handelsdagen.

Dow Jones Industrial Average stängde på +1,6 procent vid 16.380. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 1,3 procent till 1.887 medan Nasdaq Composite steg med 1,0 procent till 4.258.

Räntan på den tioåriga obligationen steg 5 punkter till 2,20 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 5 punkter till 2,98 procent.

Konsumenternas förtroende i USA, enligt University of Michigan Consumer Sentiment Index, uppgick till preliminära 86,4 i oktober. Analytiker hade förväntat sig ett utfall om 84,0.

Undersökningen består till 60 procent av konsumenternas förväntningar och till 40 procent av den rådande situationen.

Även antalet påbörjade husbyggen i USA kom in under handelsdagen och steg med 6,3 procent i september till en årstakt på säsongsjusterade 1,017 miljoner enheter. Marknaden hade räknat med en nivå om 1,000 miljoner enheter.

”Om du tittar på trenden ser du fortfarande en uppåtgående bana”, konstaterade Michelle Meyers vid Bank of America Merrill Lynch till Reuters.

På bolagsfronten har General Electric och Morgan Stanley presenterat sina delårsrapporter.

General Electric rapporterade ett resultat om 0,38 dollar per aktie, vilket var något över investerarkollektivets förväntningar. Aktien stängde på +2,4 procent.

Morgan Stanley klättrade också under hela handelsdagen och stängde upp 2,1 procent på fredagen. Investmentbanken rapporterade en stark delårsrapport som även den överträffade förväntningarna.

Netflix, vars nätstreamingtjänst är en konkurrent i Norden till MTG:s Viaplay, backade däremot och stängde ned 1,3 procent och avslutar en vecka som gått i moll. Goldman Sachs sänkte sin riktkurs för bolaget, med anledning av företagets svaga delårsrapport.

Schlumberger klättrade dock 3,7 procent. Företaget meddelade att fallande råoljepriser inte kommer att ha en ”väsentlig påverkan” på dess verksamhet.

”Vår syn på marknaden fortsätter att innehålla en blandning av ekonomiska och geopolitiska mot- och medvindar”, sade företagets vd Paal Kibsgaard i ett uttalande i dag skrev Bloomberg.

Google stängde ned 2,6 procent på fredagen. Sökmotorföretaget presenterade under gårdagskvällen en delårsrapport vars resultat och omsättning kom in svagare än förväntat.

Nästa vecka inleds med delårsrapporter från bland annat Apple och Coca-Cola. Senare under veckan väntas även Amazon, Daimler och Microsoft presentera sina delår.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG