Uppåt på Wall Street

På Wall Street handlades kurserna uppåt under hela onsdagen. Den statistik som släpptes innan öppning stod i fokus under dagen, men investerarna skakade av sig de ganska negativa siffrorna.

Dow Jones Industrial Average stängde på +0,3 procent vid 16.868. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,5 procent till 1.960, medan Nasdaq Composite steg med 0,7 procent till 4.380.

Räntan på den tioåriga obligationen steg 1 punkt till 2,60 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 3 punkter till 3,38 procent.

BNP för det första kvartalet sjönk oväntat med 2,9 procent i stället för de 1,8 procent som analytiker hade väntat sig. Utsikterna för kvartal två är trots detta goda och BNP Paribas Alexandra Estitot skriver att man kan förvänta sig en rekordstark acceleration av siffran under kommande kvartal.

Även orderingången av varaktiga varor överraskade på nedsidan. Där marknaden räknat med oförändrat rapporterades i stället en nedgång om 1,0 procent för huvudsiffran. Justerat för försvarsvaror och den volatila transportsektorn var dock orderingången upp med sunda 2,6 procent, noterade BNP Paribas.

Trots sura siffror fortsätter köplusten på marknaderna. Det tillskrev Yousef Abassi vid JonesTrading Institutional Services faktumet att BNP-siffrorna är bakåtblickande. Liksom BNP Paribas pekar han på en positiv känsla bland folk inför det andra kvartalet. Dagens handel beskrev han som platt och föga imponerande, enligt Dow Jones Newswires.

Monsanto drog till med ett resultat över förväntan när bolaget rapporterade i dag. Marknaden bjöds därtill på ett löfte om aktieåterköp, och Monsanto belönades med en kursuppgång på 5,1 procent.

Livsmedelsjätten General Mills, som missade analytikernas förväntningar när man rapporterade om vinsten för fjärde kvartalet, är däremot inte populär. Bolaget, som tillverkar bland annat flingor, backade med 3,6 procent.

Bokjätten Barnes & Noble avancerade med 5,3 procent på informationen att bolaget delar upp verksamheterna för detalj och för Nook e-läsare i två bolag under början av nästa år.

Nyheten om att amerikanska myndigheter har gett två bolag tillstånd att exportera kondensat, en sorts lätt olja, har pressat raffinaderier på onsdagen. Åtgärden ses som ett första steg i ett uppluckrande av det amerikanska förbudet mot oljeexport.

Valero Energy, som därutöver tyngdes av produktionsstörningar till följd av leveranser av gasfylld olja, tappade 8,3 procent medan Marathon Petroleum var ned 6,4 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets