Uppåt på Wall Street i kölvattnet av Fed-besked

USA-börserna steg på torsdagen i kölvattnet av Federal Reserves penningpolitiska signaler från dagen innan. Marknaden smälte också en ny dos med amerikansk statistik som visade blandade signaler.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen upp med 0,6 procent till 17.266. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,5 procent till 2.011 medan Nasdaq Composite ökade med 0,7 procent till 4.593.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 2 punkter till 2,62 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 1 punkt till 3,36 procent.

Onsdagens besked från Federal Reserve spillde över positivt även i torsdagens handelssession. Janet Yellen upprepade att det förväntas gå en ”betydande tid” mellan när obligationsköpen upphör och den första styrräntehöjningen kommer.

”Man fokuserar mycket på Feds ordval, och ”betydande tid” var de två magiska orden. Alla förväntar sig att räntorna höjs nästa år och nu har vi diskussionen om när exakt de höjs och i vilken takt. Även om övergången kan bli volatil, kommer marknaden kunna leva med att räntorna höjs därför att ekonomin gör bra ifrån sig”, sade Moudy El Khodr från ING Investment Management till Bloomberg News.

Torsdagen bjöd på en hel del amerikansk statistik som visade blandade signaler.

Antalet nya arbetssökande uppgick till 280.000 under föregående vecka, vilket var klart lägre än marknadens förväntningar som låg på 305.000.

Samtidigt föll andelen påbörjade husbyggen med 14,4 procent i augusti, vilket var sämre än marknadens förväntningar.

Philadelphia Fed index uppgick till +22,5 i augusti, vilket kan jämföras med förra månadens oreviderade +28,0 och förväntningarna som låg vid +23,0.

Finanssektorn hade en positiv utveckling med ett indexuppställ på 1,0 procent. I andra vågskålen låg energi och utilities som sjönk med 0,5 respektive 0,7 procent.

Ett stort samtalsämne på torsdagen var det kinesiska e-handelsbolaget Alibaba som väntas presentera börsintroduktionspriset efter börsens stängning. Bolaget har tidigare aviserat att priset kommer att ligga i intervallet 66-68 dollar.

Bland de större bankerna ökade Citigroup med 2,4 procent medan Goldman Sachs steg 1,7 procent.

Oljepriset stängde nedåt under torsdagen. Bland oljebolagen var Exxon Mobile ned 0,5 procent.

På torsdagen var det dags för ytterligare ett stålbolag att presentera positiva nyheter och det var Steel Dynamics som stod för dem. Bolaget ser en starkare marknad och räknar med en vinst i intervallet 42-46 cent per aktie i tredje kvartalet, vilket var högre än vad marknaden spått. Tidigare i veckan har US Steel och Nucor rapporterat positiva signaler. Steel Dynamics ökade 0,4 procent.

Från stålsektorn kunde också noteras att Bank of America Merrill Lynch höjt rekommendationen på ArcelorMittal till köp från neutral.

Bland övriga bolagsnyheter noterades att United Natural Foods lämnat en prognos som låg över marknadens förväntningar. Aktien stängde upp 0,5 procent.

Mjukvarubolaget Oracle ökade 1,0 procent i ordinarie handel. Efter stängningen kom bolaget med resultatrapport som visade en något lägre vinst än vad marknaden räknat med för räkenskapsårets första kvartal. Oracle aviserade också att vd:n slutar för att bli ordförande i bolaget. Aktien sjönk i efterhandeln.

JP Morgan höjde rekommendationen på DuPont till övervikt från neutralt, vilket stöttade aktien som steg 2,8 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco