Uppgång på Wall Street efter Fed-besked

Kurserna på Wall Street vände från klara nedgångar till rejäla uppgångar efter centralbankens besked om ränteframtiden.

Den duvaktiga informationen ledde även till svagare dollar, lägre räntor, högre oljepriser och stigande guldpris.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen upp med 1,3 procent till 18.076. På den bredare marknaden var S&P 500 upp med 1,2 procent till 2.099 medan Nasdaq Composite ökade med 0,9 procent till 4.983.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned 14 punkter till 1,92 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 11 punkter till 2,51 procent.

”Det blev inga stora överraskningar från Fed men marknaden tog fasta på centralbankens ökade flexibilitet. Fedledamöterna behöver inte vara otåliga men konsensus är nog ändå att styrräntan höjs vid septembermötet”, säger Myles Clouston vid Nasdaq Advisory Services till CNBC.

Federal Reserve lämnade styrräntan oförändrad vid 0,0-0,25 procent.

Fed bedömer fortsatt att en räntehöjning är osannolik vid nästa policymöte i april.

Fed tar bort ordet tålmodig när det gäller att börja höja styrräntorna, men påpekar också att det inte ersätts av otålighet. Den nya skrivningen är att Fed kommer att höja räntorna när centralbanken känner sig rimligt säker på att inflationen är på väg att stiga till 2-procentsmålet och så länge arbetsmarknaden fortsätter förbättras.

Fed bedömer fortsatt att en räntehöjning är osannolik vid nästa policymöte i april, men den kan komma när som helst efter aprilmötet. En räntehöjning behöver nödvändigtvis inte komma vid junimötet för Fed har inte bestämt någon tidpunkt för räntehöjning. Timingen för en första räntehöjning kommer att vara statistikberoende.

Oljebolagen blev en vinnarbransch på Fedmötet tack vare stigande oljepriser. ExxonMobil ökade 2,4 procent och Chevron 3,4 procent.

Lastbilstillverkaren Navistar har av banken Morgan Stanley nedgraderats till undervikt från jämvikt. Aktien backade 3,9 procent. Konkurrenten Paccar steg däremot 1,9 procent.

Kafékedjan Starbucks ska genomföra en split 2:1. Aktien stärktes 1,6 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.