Uppgång väntas på börsen efter Fed-besked

Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagens handel med att stiga. IG:s OMX-termin indikerar tidigt nu på morgonen en uppgång på 1,4 procent.

USA-börserna ökade rejält i går kväll efter besked från Federal Reserve. Federal Reserve ändrade sin skrivning om när den första räntehöjningen kan komma att ske.

”Finansmarknaderna firade onsdagens uppgång i oljan med börsrally där Dow Jones noterade den bästa sessionen för året. Förutom uppgången i oljan gav uttalanden från Fed-chefen Janet Yellen stöd till de nedpressande och översålda börserna. Psykologin har vänt och investerare spekulerar nu om ett julrally är antågande”, skriver IG i ett morgonbrev på torsdagen.

Danske Bank skriver dock att Federal Reserves penningpolitiska besked, de uppdaterade prognoserna och kommentarerna från ordförande Janet Yellen sammantaget ger en mer hökaktig känsla än vid det föregående mötet i oktober.

Volvos totala lastbilsleveranser exklusive JV sjönk med 10 procent i årstakt i november. Väntat var -6 procent enligt SIX News/Inquiry Financials konsensus. Leveranserna uppgick till 18.224 enheter jämfört med väntade 19.060 enheter.

Bland enskilda regioner var leveranserna sämre än väntat i både Nordamerika och Europa.

Flygföretaget SAS rapporterade ett högre justerat resultat före skatt än väntat för räkenskapsårets fjärde kvartal. Bolaget ser förutsättningar att nå ett positivt resultat 2014/2015.

SAS meddelade också att bolaget har initierat kostnadsåtgärder om 2,1 miljarder kronor. Full effekt ska nås 2017.

Stora Enso delar upp Renewable Packaging i två divisioner.

Klädföretaget MQ ökade vinsten något i räkenskapsårets första kvartal. Intäkterna sjönk samtidigt något.

Sektorkollegan RNB ökade vinsten rejält i sitt senast rapporterade kvartal.

SkiStar har rapporterat för det säsongsmässigt mindre betydelsfulla första kvartalet i räkenskapsåret. Bolaget meddelade även att det aktuella bokningsläget för logi ökade 3 procent i årstakt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.