Uppsidan tillräcklig för köpläge

ANALYS Inkassoföretaget har stöpt om sig självt rejält på senare år. Det innebär risker, men aktien är redan lågt värderad. Hur illa kan det gå?

KÖP Inköp av portföljer med dåliga lån (NPL, non-performing loans) har vuxit inom Intrum Justitia. Dessa lån köper Intrum för en bråkdel av det nominella värdet för att sedan själva driva in skulden, eller i alla fall delar av den. Det handlar framför allt om konsumtionslån och förfallna el- och mobilräkningar. Lån utan någon egentlig säkerhet, till skillnad från exempelvis bostads-, bil- eller båtlån.

NPL-strategin har dock lett till att risken i aktien och verksamheten har ökat markant, i synnerhet som köpen av NPL-portföljer till stor del finansieras med lån. Det har i sin tur lockat till sig blankare att satsa mot Intrums aktie, på att bolaget underskattat riskerna och överskattat avkastningspotentialen i NPL-portföljen. Intrum är i dag börsens mest blankade aktie, med omkring 11 procent av aktierna utlånade. Hittills har dock blankarnas förhoppningar kommit på skam när Intrum lyckats öka tillväxten och vinsten samtidigt har förbättrats under ett antal kvartal på raken.

Intrum självt har satt upp ambitiösa mål om en vinst per aktie på 35 kronor till 2020 och den genomsnittliga tillväxttakten blir då 15 procent. Bolaget är på god väg att nå dit, vilket skulle innebära att aktien i dag handlas så lågt som till p/e 7 för 2020. Affärsvärldens prognos för 2020 läggs något lägre på 31 kronor per aktie, men även då ser aktien billig ut på p/e-tal.

Frågan som avgör Intrums öde på börsen i närtid är hur pass dåliga de dåliga lånen egentligen kan vara. Här landar Affärsvärlden i att möjligheterna är större än riskerna. Skulle sentimentet i aktien börja svänga kan det också gå fort, eftersom blankarna vid någon tidpunkt lär ge upp. Samtidigt innebär en sämre konjunktur möjligheter för Intrum, förutsatt att en nedgång inte blir alltför djup. En rimlig nivå för aktien vore ett p/e på 10 utifrån vår prognos för 2020 eller motsvarande 310 kronor för aktien. Uppsidan på omkring 25 procent i dagsläget är tillräcklig för att Affärsvärlden ska se köpläge.

Detta är en kortversion av Köpläge i dåliga lån. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.