Urb-its ägare säljer för ytterligare 16,5 miljoner – har mångmiljonskulder hos Kronofogden

Storägaren Lage Jonason har de senaste dagarna sålt aktier i Urb-it för totalt 20,4 miljoner kronor. Di avslöjar samtidigt att Jonason har skulder på närmare 27 miljoner hos Kronofogden och att hans dotter Karin Lindahls bolag Indiska stäms på 11 miljoner för obetalda hyror. Även Jonason krävs på delar av Indiskas skuld.
Urb-its ägare säljer för ytterligare 16,5 miljoner – har mångmiljonskulder hos Kronofogden - kronofogden-900
Foto: TT

Kursen i Urb-it kollapsade och föll 83% under onsdagen efter styrelseordförande Lage Jonasons försäljning värd 3,9 miljoner kronor. Bolagets VD Kevin Kviblad rapporteras under torsdagsmorgonen också ha sålt en mindre post i bolaget värd 121 500 kronor och nu visar sig Lage Jonason ha sålt för ytterligare 16,5 miljoner kronor.

Försäljningen gjordes privat och genom hans ägarbolag med samma namn. Den var på 52,38 miljoner aktier som såldes till ett snittspris på 31,5 öre. Affärerna gjordes på First North, enligt Finansinspektionens insynsregister.

”INTE ETT AKTIVT BESLUT”

Enligt Lage Jonason själv så rörde det sig om en tvångsförsäljning och till Breakit sa han att han blev överbelånad hos sin fondkommissionär och att försäljningen inte var ”ett aktivt beslut”.

Gårdagen avslutades med att Nasdaq placerade aktien på First Norths observationslista till följd av den finansiella osäkerheten kring bolaget.

Dagens industri avslöjar att Jonason har skulder på nästan 27 miljoner kronor hos Kronofogden.

Han krävs också på 4,1 miljoner kronor av affärsmannen Erik Åfors i form av betalningsförelägganden, uppdelat i två krav, ett i Åfors egna namn och ett via hans bolag Calyptra.

Erik Åfors är styrelseledamot och storägare i Ework. Han har också en mindre ägarandel i AFV Media AB som driver Affärsvärlden.

INDISKA STÄMS

Erik Åfors har också krav på klädkedjan Indiska hos Kronofogden på 3,5 miljoner kronor via bolaget Calyptra. Indiskas vd och ägare Karin Lindahl är dotter till Lage Jonason.

Indiska stäms av Vasakronan på drygt 11 miljoner för obetalda hyror och hotas med vräkningar, rapporterar Di. AMF har riktat krav mot Lage Jonason för de obetalda hyrorna.

Indiska har 71 pågående ansökningar om betalningsförelägganden mot sig, samt en skatteskuld på 19 miljoner kronor.

Lage Jonason var en av dem som lyckades sälja i tid i coronakraschen. ”Put all your eggs in one basket and watch that basket”, sa han till Affärsvärlden i en intervju 2016.

Kursen i Urb-it har på torsdagsförmiddagen fallit 92% på en vecka.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.