USA-börserna återhämtade sig mot slutet

USA-börserna återhämtade det mesta av torsdagens inledande nedgångar under sessionens sluttimmar.

Fedledamoten James Bullard skrämde inledningsvis upp aktiemarknaden med sin profetia om att Federal Reserve kan komma att höja styrräntan tidigare än vad många förväntar sig.

Bullard tror fortfarande att centralbankens första styrräntehöjning kommer att inträffa sent under det första kvartalet 2015, vilket är tidigare än vad de flesta andra ledamöter räknar med.

”Om vi får tre procents tillväxt under återstoden av året, om arbetslösheten kommer ned under 6 procent, om vi fortsätter att ha jobbtillväxt överstigande 200.000 per månad och om inflationen fortsätter att röra sig tillbaka upp mot målet då tror jag att det kommer att förändra diskussionen kring penningpolitiken och att det kommer att finnas mer sympati för en tidigare räntehöjning än i dag”, säger James Bullard till reportrar efter ett tal på torsdagen enligt Dow Jones Newswires.

Statistik över privat konsumtion var också i fokus efter onsdagens dystra BNP-siffra och förväntningen var en ökning om 0,4 procent. Siffran som rapporterades var en ökning med 0,2 procent i maj jämfört med april.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen ned med 0,1 procent till 16.846. På den bredare marknaden sjönk S&P 500 med 0,1 procent till 1.957 medan Nasdaq Composite var oförändrat vid 4.379.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 7 punkter till 2,53 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 3 punkter till 3,35 procent.

Aluminiumproducent Alcoa förvärvar den brittiska underleverantören Firth Rixson för 2,85 miljarder dollar. Alcoaktien avancerade 2,7 procent.

Tobakskoncernen Philip Morris sänker prognosen för vinsten per aktie under 2014 till 4,87-4,97 dollar jämfört med tidigare guidning om 5,09-5,19 dollar. Orsaken är omstruktureringskostnader för att lägga ned produktion i Australien samt valutakursförluster. Aktien sjönk 2,7 procent.

Twitter steg 5 procent efter att Barclays inlett bevakning av aktien med rekommendationen övervikt.

General Motors stoppar produktionen av bilmodellen Cruze på grund av problem med krockkuddarna. Aktien backade 0,5 procent.

Möbelvaruhuskedjan Bed Bath & Beyond vinstvarnade för räkenskapsårets första kvartal vilket skickade ned aktien 7,2 procent.

Elizabeth Arden rasade 17 procent efter att den sydkoreanska friaren LG Household & Healthcare gett sig av.

Videokameratillverkaren GoPro fick en raketstart på börsen med 30,6 procents uppgång från nyintroduktionskursen.

DuPont vinstvarnade efter börsens stängning och aktien föll över 3 procent i efterhandeln.

Det spöklika 1929-diagrammet som svepte över handlarrummen för några månader sedan är inte längre lika skräckinjagande, skriver Wall Street Journal.

Diagrammet från före kraschen 1929 ansågs ha en skrämmande likhet med hur marknaderna såg ut tidigare i år. Men nu är jämförelsen officiellt begravd, enligt tidningen.

Birinyi Associates har gjort en ny jämförelse mellan diagrammen till dags dato, och konstaterar därefter att parallellen mellan 1929 och i dag inte längre existerar.

”Att basera dina utsikter för dagens marknad enbart utifrån ett diagram från 1929 är oansvarigt och löjeväckande. Det finns så många andra faktorer att ta hänsyn till”, säger investeraren Ryan Detrick, enligt Wall Street Journal.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.