USA:s hämndlista växer

En ny våg av amerikanska tullar gentemot europeiska varor, inklusive svenska, är under uppsegling.
USA:s hämndlista växer - donald-trump-2-700_binary_6961692.jpg

Vissa varor är redan tullbelagda med 25 procent sedan tidigare och kan få höjda pålagor upp till 100 procent. Andra varor är nya på listan och handlar om alltifrån olika livsmedelsprodukter, vissa metaller, verktyg, tekovaror, motorcyklar, mopeder och kakor och rostat kaffe, skriver Kommerskollegium på sin hemsida.

Bakgrunden är EU:s tvist med USA kring flygplanstillverkarna Airbus och Boeing där världshandelsorganisationen WTO konstaterade att de statliga subventionerna till Airbus var otillåtna och gav USA rätten att ”hämnas” med motåtgärder på 7,5 miljarder dollar årligen.

Inga beslut är tagna men amerikanska myndigheter har satt upp en mängd varor på listan som kan komma att drabbas av importtullar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.