USA:s hämndlista växer

En ny våg av amerikanska tullar gentemot europeiska varor, inklusive svenska, är under uppsegling.

Vissa varor är redan tullbelagda med 25 procent sedan tidigare och kan få höjda pålagor upp till 100 procent. Andra varor är nya på listan och handlar om alltifrån olika livsmedelsprodukter, vissa metaller, verktyg, tekovaror, motorcyklar, mopeder och kakor och rostat kaffe, skriver Kommerskollegium på sin hemsida.

Bakgrunden är EU:s tvist med USA kring flygplanstillverkarna Airbus och Boeing där världshandelsorganisationen WTO konstaterade att de statliga subventionerna till Airbus var otillåtna och gav USA rätten att ”hämnas” med motåtgärder på 7,5 miljarder dollar årligen.

Inga beslut är tagna men amerikanska myndigheter har satt upp en mängd varor på listan som kan komma att drabbas av importtullar.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.