Uselt kreditbetyg för nordiska storbolag

De nordiska storbolagen ligger i botten tillsammans med Greklands och Portugals vad beträffar kreditbetyg. I varje fall enligt Ekonomi24s poängsättning. Sämst av alla är de finländska.

Ekonomi24 har i sommarvärmen roat sig med att gå igenom kreditbetygen för de största bolagen i Europa, uppdelat per land.

Syftet var att se om det skilde sig något åt.

Det gjorde det. Den kalla Norden ligger i botten tillsammans med den varma Syden.

Till grund för undersökningen har vi använt oss av Morgan Stanleys genomgång av världens 1 000 största börsnoterade företag. Sedan tittade vi efter vad Moody’s gett dem för kreditbetyg på den långfristiga upplåningen.

Vi har också begränsat vårt tittande till de tio högst värderade bolagen per land, enligt principen att vi måste begränsa oss någonstans och att de tio största bolagen står för en rätt stor del av respektive lands samlade börsvärde.

Vissa länder har inte 10 bolag med på listan och i det fallet har vi räknat snittet på dem som finns. Och i vissa fall har inte Moody’s haft någon rating på bolaget, varpå vi helt enkelt gått till nästa bolag på listan. Men tre bolag var minimum för att vi skulle börja räkna över huvudtaget.

Nästa problematik som vi utsattes för var hur vi skulle poängsätta kreditbetygen? Det är ju svårt att räkna ut snittet av Aa2, Baa1 och A3.

Vi fastnade för Gröna Lunds femkampssystem där vinnaren, det vill säga den högsta ratingklassen (Aaa) får 5 poäng, näst högsta (Aa) 3, därefter 2 (A), 1 (Baa) och 0 (Ba).

Med Ba är vi nere på nivåer där aktierna anse vara spekulativa och inte har en helt säker framtid. Noll är därför en rätt passande siffra. Vi fann dock ingen sådan i listorna för tillfället, även om franska Vivendi kanske ligger bra till.

Vad kom vi då fram till? Jo, USA vinner överlägset med en snittpoäng på 3,9, följt av Schweiz på 3 blankt. Tredjeplatsen går till Belgien med 2,75.

De nordiska länderna då?

Tja, Sverige och Norge snittar båda på 2 poäng jämnt, vilket placerar oss i paritet med Portugal och Grekland. Finland är överlägset sämst i Europa med 1,33 i snittpoäng.

Vad beträffar Danmark så hittade vi bara två bolag hos Moody’s så de får inte vara med (snittet blev dock 2,5).

Nu ska man komma ihåg att detta är en högst ovetenskaplig undersökning. I kreditvärderingsvärlden verkar man exempelvis få en premie för att vara stor. Banker ligger också generellt bra till, vilket gör att banktunga länder får extra plus.

Tillgång till gott om telekom- och industribolag rosar däremot inte placeringen.

Fotnot: Aktiekurserna som ligger till grund för genomgången är från den sista maj, vilket innebär att det möjligen kan ha skett någon omstuvning av listan. Däremot så är kreditbetygsgenomgången purfärsk. Listans ordning ändras heller inte om man använder en rak betygsskala, även om snittet dras ned något för USA och Schweiz.

Johan Jörgensen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB