Utlänningar återvänder till svensk fastighetsfest

Transaktionsfesten på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden visar ännu inte på några avmattningstecken. Tvärtom ökade aktiviteten från redan höga nivåer under första kvartalet.

Det utländska köparinslaget steg samtidigt till hela 31 procents andel.

Det rapporterar fastighetsanalys- och informationstjänsten Datscha.

En möjlig förklaring till det stora utländska placerarintresset är att svenska fastigheter fortsätter att uppfattas som en trygg hamn. Inte minst relativt ökad osäkerhet kring andra europeiska marknader, däribland ett Storbritannien som lämnar EU och euroländerna som uppfattas som politiskt skakiga.

– Det är inte bara i Rio det är fest utan även i fastighetsbranschen. Festen tog inte slut efter att fjolårets transaktionsvolm på 220 miljarder kronor slagit alla med häpnad. Ett kvartal in på det nya året så ligger volymen redan på rekordnivån 39 miljarder kronor, 18 procent högre än förra året. Att även 2017 blir ett toppår  kan redan nu förutspås. Att slå år 2016 kan bli svårt då Castellums stora köp av Norrporten, cirka 22,6 miljarder för de svenska fastigheterna, ökade volymen rejält, uppger Datschas analyschef Kristina Andersson till Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.