Utvecklingen i omvärlden oroar företagen

Enligt Riksbankens företagsundersökning i september fortsätter konjunkturen att utvecklas i en hygglig takt men samtidigt är företagen mer oroade om den framtida konjunkturutvecklingen.

Riksbanken har intervjuat 42 av Sveriges största företag under den 31 augusti och den 18 september.

”Industrin bekymrar sig alltmer över utvecklingen i omvärlden. Konjunkturen i Europa fortsätter långsamt att återhämta sig, men inbromsningen på tillväxtmarknaderna, låga råvarupriser och fallande investeringsaktivitet inom bland annat energisektorn oroar exportindustrin”, skriver Riksbanken.

Företagen är samtidigt generellt allt tryggare kring utvecklingen för den inhemska efterfrågan. Byggsektorn är särskilt positiv där efterfrågan fortsätter att öka. Inom bostadsbyggandet är produktionstakten mycket hög och tecken på flaskhalsar genom brist på specialister börjar visa sig i storstäderna. Ett företag uppgav att ”det börjar bli huggsexa om personal”, vilket bedöms bidra till ökad löneglidning framöver.

Det senaste året har konjunkturen stärkts successivt och riskerna för bakslag har minskat. I september steg återigen riskerna samtidigt som bedömningen om den framtida konjunkturen blev mer pessimistisk. Till skillnad mot föregående undersökning i maj tror inte företagen längre att konjunkturen kommer att bli bättre om sex månader.

Kina ses som ett klart orosmoln framöver och industriföretagen har under en längre tid märkt att efterfrågan där utvecklats svagare än tidigare.

Efterfrågan uppges vara mycket svag i Brasilien och Ryssland, där det inte är någon återhämtning att vänta under den närmaste tiden. Återhämtningen i Europa och USA fortsätter samtidigt i långsam takt.

Företagen förväntar sig samtidigt en fortsatt dämpad prisutveckling.

”Industrin har svårt att höja priserna eftersom efterfrågan ännu inte är tillräckligt stark samtidigt som kostnaderna för insatsmaterial har sjunkit med råvarupriserna. Handeln är fortsatt försiktig med att föra över stigande inköpskostnader till konsumenterna, vilket har pressat ned marginalerna”, skriver Riksbanken.

Handelsföretagen har för avsikt att höja priserna, men hur snabbt det kan ske beror på efterfrågan och konkurrenssituationen.

Av de som svarade på frågor om kommande löneavtal trodde de flesta att ökningen i nästa års löneavtal blir ungefär som i föregående. Det var fler företag som väntade sig lägre löneökningar än högre och den vanligaste förklaringen till det var den låga inflationen.

Tre gånger om året intervjuar Riksbanken de största företagen inom bygg-, handels-, industri- och delar av tjänstesektorerna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets