Vang-Jensen: Dålig värdetillväxt för aktieägarna

Nordea kommer att se över sina finansiella mål, inklusive kapital- och utdelningspolicy, och räknar med att släppa nya mål efter offentliggörandet av resultatet för det tredje kvartalet 2019. Det sade Nordeas nya vd Frank Vang-Jensen vid en pressträff i Helsingfors kring torsdagsmorgonens besked om att han utnämns till ny vd för Nordea med omedelbar verkan.

Nordea har inte varit en bra investering för bankens aktieägare, anser Frank Vang-Jensen.

“Vi har inte givit våra aktieägare rimlig värdetillväxt på senare år”, sade Nordea-chefen som framhöll att banken behöver bli snabbare, enklare och mer effektiv.

“Många anställda tycker att vi är för långt bort från våra kunder, att vi gör saker för komplicerade eller att vi lägger för mycket tid på interna saker. Nordeas storlek bör ge oss styrka och skalfördelar – inte byråkrati eller processer som inte skapar värde”, framhöll Frank Vang-Jensen.

Han anser att Nordea har tappat proportionerna när det gäller kostnader i relation till det värde banken levererar.

“Att hitta rätt balans mellan kostnader och intäkter kommer att vara en av mina viktigaste uppgifter, och jag kommer att leverera det”, sade den nya Nordea-chefen.

Frank Vang-Jensen anser att det hade varit enkelt för honom att lansera strukturförändringar eller något slags kostnadsbesparingsprogram.

“Även om jag inte utesluter något kommer detta inte att vara min startpunkt. Min startpunkt är den affärsplan som vi nu slutför. Jag kommer att gå igenom och kritiskt granska hur vi för närvarande gör saker inom Nordea”, sade Frank Vang-Jensen.

Han lyfte frågor såsom hur mycket tid Nordea spenderar på att göra olika saker, hur många medarbetare som är involverade, balansen mellan anställda och konsulter, vad bankens fokus är, huruvida kunderna är nöjda och vad Nordea kan erbjuda kunderna som de inte erbjuds i dag.

“Vi arbetar i en extremt konkurrensutsatt miljö. Om våra intäkter går ned måste våra kostnader gå ned ännu mer. Om intäkterna ökar kommer vi säkerställa att kostnaderna inte ökar ännu mer”, sade Frank Vang-Jensen.

Han uppgav vidare att han tror på modellen att vara en universalbank och räknade upp bankens olika områden.

“Framöver kommer vi att vända på alla stenar. Det finns inga heliga kor. Inget är omöjligt. Vi kommer skynda, men inte rusa. Vi kommer inte att starta i morgon eller en annan dag – vi har börjat”, sade Frank Vang-Jensen avslutningsvis.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här