Världsbanken höjer global tillväxtprognos

Den globala tillväxten väntas bli 2,1% i år, förvisso ned från 3,1% 2022, men i januari var prognosen bara en tillväxt på 1,7% i år. Prognosen för 2024 sänks.
Världsbanken höjer global tillväxtprognos - Jorden
Planet Earth viewed from space with city lights in Europe. World with sunrise. Conceptual image for global business or European communication technology, elements from NASA

Flera faktorer som högre räntor och kriget i Ukraina ligger bakom nedgången jämfört med fjolåret, framgår det av en rapport.

”Den globala tillväxten har bromsat in kraftigt och risken för finansiell stress i tillväxtekonomier och utvecklingsländer ökar i ett läge med höga globala räntor”, skriver Världsbanken.

Den globala tillväxten väntas bli 2,1% i år, ned från 3,1% 2022. Det innebär dock en höjning från januari, då prognosen var en tillväxt på 1,7% i år.

För de avancerade ekonomierna i världen väntas tillväxten under 2023 landa på 0,7%, från 2,6% under 2022. Under 2024 väntas tillväxten fortsatt vara svag.

USA:s ekonomi väntas växa med 1,1% 2023. Eurozonen väntas växa med 0,4% samma år.

För tillväxtekonomier väntas BNP öka med 2,9% i år, ned från 4,1% 2022.

Under 2024 väntas den globala tillväxten bli 2,4%, en sänkning från tidigare prognos på 2,7%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets