Vart tredje exportföretag planerar att anställa fler i Sverige

Ett av tre svenska exportföretag (32%) har planer på att rekrytera fler personer inom det närmaste halvåret, visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit, SEK.
Foto: Fredrik Sandberg /TT
Siffran är betydligt högre än i våras när endast 8% räknade med att anställa fler personer.

”De stora exportföretagen tror på en oväntad stark återhämtning, vilket är glädjande eftersom 1,5 miljoner svenskar arbetar i exportsektorn. God tillgång till finansiering kommer att vara avgörande för företagens möjlighet att genomföra sina planerade satsningar”, säger Catharina Henriksson, ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Andelen exportföretag som räknar med att personalstyrkan minskar under det närmaste halvåret uppgår till 16%, att jämföra med 30% i våras.

Undersökningen gjordes i oktober när nya coronarestriktioner började implementeras på olika håll i Europa. 70% av Sveriges export går dit.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.