VD:n efter budet på Kindred: ”Vi ska bli en stor spelare”

Nu berättar Stéphane Pallez, VD på franska iGaming-bolaget FDJ, varför de vill köpa upp Kindred. "Jag hade älskat att göra affären snabbare", säger hon till Afv.
Hon svarar också på frågan om FDJ är redo att höja budet.
VD:n efter budet på Kindred: ”Vi ska bli en stor spelare” - Kindred FDJ

Franska iGamingbolaget Française des Jeux (FDJ) lade under måndagen bud på Stockholmsnoterade Kindred. Budet ligger på 130 kronor per aktie, vilket motsvarar en premie på 24,4%.

Det var efter att Kindreds styrelse i april 2023 inledde en strategisk översyn som den franska speljätten intresserade sig för en potentiell take-over.

Stéphane Pallez, VD på franska iGamingbolaget Française des Jeux. Foto: Pressbild

“Vi ska bli en stor, stor, stor spelare i marknaden. Därför fortsätter vi att expandera internationellt”, säger Stéphane Pallez, VD på FDJ, till Affärsvärlden.

Hon fortsätter:

“Vi letade efter en tillgång med bra kvalitet inom gaming och online. Efter att Kindreds styrelse gått ut med att de gör en strategisk översyn kunde vi följa bolaget närmre”, berättar Stéphane Pallez.

Myndigheter ska godkänna

Något iögonfallande är den långa acceptperioden, som löper ut 19 november. Stéphane Pallez förklarar att det är längta möjliga accepttid som finns enligt det svenska regelverket.

“Jag hade älskat att göra affären snabbare och vi gör vad vi kan för att skynda på. Men myndigheter i både Sverige och Frankrike ska godkänna affären. Det kan bli viss försening från konkurrensmyndigheterna som vi nu tar höjd för, men affären kan stängas tidigare”, säger Stéphane Pallez.

När köpet går igenom kommer Kindred att avnoteras från Stockholmsbörsen, berättar FJD:s VD. Tanken är att Kindred ska ta desto mer plats inom FDJ.

“Kindred ska bli en hörnsten inom vår verksamhet och särskilt den del som berör gamin och online. Kindred kommer stärka vår organisation och tekniska kapacitet”, säger Stéphane Pallez.

FRANÇAISE DES JEUX

Française des Jeux är en fransk spelkoncern med verksamhet inom till exempel lotteri och sportspel. Lotterisegmentet inkluderar direktspel och dragningsspel. FDJ väntas omsätta 2,6 miljarder euro 2023 (knappt 30 miljarder kronor) och har 2700 anställda. Företaget grundades 1933 och kan sägas vara motsvarigheten till Svenska Spel. FDJ noterades 2019 då Franska staten sålde sin tidigare majoritetspost. Franska staden äger numera 20% av aktierna i FDJ. 

Aktiekursen rör sig runt 122 kronor och flera ägare har inte lämnat besked om hur de ska göra. Är ni redo att höja budet?

“Vi tycker att det är ett rättvist pris baserat på bolaget. Vi har arbetat med budet i flera månader och tycker att det är ett genomtänkt bud, både jämfört med marknadsvärdet och också det genomsnittliga marknadsvärdet för den här typen av bolag. Det är ett rättvist värderat bud som vi tror på”, säger hon.

Det är ju ett lustigt sammanträffande att FDJ såg till att få Kindreds VD arresterad för 17 år sedan. Hur ser du på det?

“Jag var inte i sektorn när det hände så jag har ärligt talat inga minne av det. Kindred har haft verksamhet på många icke-reglerade marknader och när vårt uppköp går igenom ska 100% av verksamheten ske på reglerade marknader. Det är en annan värld nu än det var på 00-talet”, säger Stéphane Pallez.

Ser du en trend i att tidigare monopolstyrda bolag nu köper upp de bolag som utmanat dem en gång i tiden?

“Jag kan inte prata om mina kollegor eller konkurrenter, men jag kan säga att det är sant att det sker fler interaktioner mellan å ena sidan rena online-aktörer och monopol-aktörer. All spelverksamhet måste följa regleringar och konkurrensregler, men jag tror att vi går mot en värld som inte är ensidig”, säger hon.

Än så länge har FDJ säkrat 27,9% av aktierna i Kindred. Acceptperioden löper som sagt ut i november, så än finns tid för att förhandla.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från European Maritime Finance
Annons från More Sailing