Vinsterna ökar bland industrijättar på grund av svag krona

Bland de tio största industribolagen på Stockholmsbörsen ökade vinsten med totalt 4 miljarder kronor under första kvartalet, detta tack vare den svaga svenska kronan. Det visar en kartläggning av Dagens industri.
Boliden, Aitik
Aitik. Foto: Lars deWall/Boliden

Dollarn har stärkts med 19% gentemot den svenska kronan senaste året, dock har kronan hämtat hem tappad mark senaste veckorna. De 10 största industribolagen som alla såg en positiv effekt tjänade totalt 4 miljarder kronor extra under första kvartalet.

Endast Volvo Cars som var med i kartläggningen missgynnades av valutautvecklingen. Kartläggningen omfattade industribolagen samt de tre i sektorn med ett börsvärde över 100 miljarder kronor i OMXS30.

AB Volvo var den största vinnaren, valutakurserna  hade en positiv effekt på resultatet med närmare 1,3 miljarder kronor. Boliden hade 779 miljoner kronor i valutavinster. Electrolux hade valutalyft på 140 miljoner kronor och skruvade samtidigt upp prognosen om hur stor valutaeffekten kommer bli under helåret.

Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell pekar ut Ericsson, Boliden och andra råvarubolag och skogsbolag som SCA, Stora Enso och Holmen som vinnare på börsen.

”De har stora tillgångar i Sverige och eftersom råvaror prissätts globalt så får svenska bolag lägre produktionskostnader tack vare den svagare kronan, vilket leder till bättre marginaler”, säger Lars Söderfjell.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder