Volvo Cars tillverkar sista dieselbilen i början av 2024

Biltillverkaren Volvo Cars kommer att tillverka sin sista dieselbil i början av nästa år. Det uppger bolaget i samband med Climate Week NYC.
Volvo Cars tillverkar sista dieselbilen i början av 2024 - WEB_INRIKES
Volvos vd Jim Rowan presenterar Volvo EX90, Volvo Cars nya helt elektriska SUV. Foto: Anders Wiklund / TT

Bolaget skriver att beslutet visar hur snabbt marknaden och kundefterfrågan har förändrats, givet att dieselbilar stod för majoriteten av försäljningen för bara fyra år sedan.

”Den trenden har i stort sett vänt sedan dess, driven av förändrad efterfrågan på marknaden, strängare utsläppsregler samt vårt fokus på elektrifiering. Majoriteten av vår försäljning i Europa består nu av elektrifierade bilar, med antingen en helt elektrisk eller plug-in hybriddrivlina”, skriver Volvo Cars.

Ett annat skäl är fjolårsbeslutet att sluta tillverka nya förbränningsmotorer. Bolaget sålde i november av sin andel i samriskbolaget Aurobay som hyste alla de återstående tillgångarna inom förbränningsmotorer. Volvo Cars har sedan dess inte spenderat en enda krona på nya förbränningsmotorer.

”Vi är helt fokuserade på att skapa en bred portfölj av helt eldrivna premiumbilar som uppfyller allt våra kunder förväntar sig av en Volvo – och som är en viktig del av vårt svar på klimatförändringarna”, säger vd Jim Rowan.

Volvo Cars mål är att bara sälja elbilar 2030 och att vara klimatneutralt 2040.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.