WSJ: Osannolikt att Fed tar till negativa räntor

Amerikanska centralbanken, Federal Reserve, kommer troligen inte att överväga negativa räntor som ett sätt att stimulera den ekonomiska tillväxten under coronapandemin. Detta eftersom kostnaderna med negativa räntor överväger de osäkra fördelarna, skriver Wall Street Journal.
WSJ: Osannolikt att Fed tar till negativa räntor - jerome-powell-700_binary_6946909.jpg
Fed-chefen Jerome Powell.
Ämnet om negativa räntor i USA är högaktuellt efter att traders börjat prisa in ett sådant scenario vid årsslutet.

Men Fed, som har räntan på 0-0,25 procent, ser på negativa räntor som en sista utväg. En av anledningarna varför centralbanken inte vill gå denna väg är för att det riskerar skada finansiella marknader och traditionella banker.

Istället uppges Fed föredra att använda alla de verktyg man tog i bruk under finanskrisen. Det innefattar köp av statliga obligationer med långa löptider och tydlig guidning om hur länge räntan ska hållas låg. Fed planerar också under coronakrisen att köpa företags- och kommunala obligationer för att stödja utlåningen under månaderna framåt.

På onsdag ska Fed-chefen Jerome Powell hålla en online-diskussion där frågor om olika penningpolitiska verktyg för att bekämpa coronakrisen förväntas tas upp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.