Yellen: Dags för global minimumskatt på multinationella företag

Amerikanska finansministern Janet Yellen vill se en global minimiskatt på multinationella företag och kommer att söka internationellt samarbete i frågan. Det rapporterar Wall Street Journal.
Janet Yellen
Janert Yellen. Foto: Andrew Harnik/TT

USA har under Joe Biden lanserat ett stort infrastrukturpaket om 2,3 biljoner dollar. Paketet kommer bland annat finansieras genom att landet höjer företagsbeskattningen från 21 till 28%. Det innebär att företagsbeskattningen framöver blir bland den högsta av de ledande industrinationerna. Idag befinner sig USA i mitten.

Bidens plan inkluderar även att sätta en skatt på 21% på utländska vinster för amerikanska bolag. Han vill även höja skatten för vissa utländska bolag verksamma i USA.

USA är världens största ekonomi. Flera länder har historiskt velat se samarbete kring just skattenivåerna för bolag. Den svenska bolagsskatten har sänkts i flera omgångar och ligger nu på 20,6%.

Tysklands finansminister Olaf Scholz välkomnar USA:s finansminister Janet Yellens förslag om en global minimiskatt på multinationella företag, och kallar detta ett ”genombrott” i diskussionerna. Det rapporterar Bloomberg News.

Det är möjligt att avtal skulle kunna nås i år, säger Scholz. Han anser dock att det huvudsakliga problemet är beskattning av digitala bolag.

Den tyska finansministern är positiv till förslagen då de kan avsluta en ”kapplöpning mot botten” när det gäller bolagsskatt.