Yellen: Full sysselsättning i USA 2022 om Bidens stödpaket godkänns

USA:s finansminister Janet Yellen har sagt att USA kan återgå till full sysselsättning nästa år om demokraternas coronastödpaket på 1,9 biljoner dollar, motsvarande 15 920 miljarder kronor, blir accepterat. Det uppgav hon i CNN-programmet ”State of the Union”, rapporterar CNBC.
Janet Yellen.
Janet Yellen. Foto: Susan Walsh/TT
Om paketet inte genomdrivs kommer det dröja till 2025 innan arbetslösheten är nere på 4% igen, sade Yellen med hänvisning till en analys från Congressional Budget Office. Det är en obunden myndighet som hjälper kongressen fatta beslut kring federala budgetar.

”Det finns absolut inga skäl till varför vi ska behöva genomlida en långsam återhämtning”, sade Yellen.

I USA är den långsiktiga arbetslösheten nära rekordhöga nivåer. Långsiktigt arbetslös är någon som varit utan jobb i ett halvår. Nästan nio miljoner amerikaner har saknat ett jobb sedan i februari när pandemin slog till med full kraft. Senaste siffror visade på en fallande arbetslöshet till 6,3% för januari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets