AFV: Risker överdrivs i köpvärt Bonheur

Offshoreborrning värderas som ett pestsmittat ingenmansland. I Bonheur ger det omotiverad rea.

KÖP. Sommaren 2014 betalade terminsmarknaden över 110 dollar för ett fat Brent-råolja. I dag har samma Brent inte återhämtat sig till mer än knappa 65 dollar. Det innebär jätteproblem för Norges offshore- och oljeservicenäring, där höglönsamma historiska uppdrag i många fall inte kan ersättas alls. Affärsvärlden tror sig dock ha hittat en möjlighet där offshorerisken överdrivs: det Oslonoterade konglomeratet Bonheur.

Affärsvärldens genomgång av Bonheurs delar summerar i ett konservativt substansgolv på dryga 150 norska kronor per aktie. Av det är hälften vindkraftsaffärer, en femtedel kryssningsfartyg och en sjättedel övrigt. Endast en tiondel utgörs av det nedpressade börsvärdet på 52 procents huvudägande i särnoterade offshoreborrningsexponeringen Fred Olsen Energy (FOE). FOE:s sannolika behov av en skuldomstrukturering i närtid har skrämt upp även Bonheurs investerare.

Börskursen på drygt halva substansen indikerar sophögskvalitet på portföljen samt att storägande redarfamiljen Olsens har blivit usla kapitalförvaltare, vilket de inte varit historiskt.

Börsen rabattvärderar Bonheur till följd av offshoreskräck, trots att portföljen nu domineras av helt andra delar med lönsamhet. Affärsvärlden ser ett bra köpläge och ger Bonheur köpråd.

Detta är en kortversion av Konglomerat med rabatt. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.