Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Allt färre skatteparadis på EU:s svarta lista

2019-10-10 12:00
Foto: incamerastock / Alamy/IBL

Världens skatteparadis blir allt färre - åtminstone enligt EU. Ytterligare två länder försvinner nu från svarta listan, samtidigt som Schweiz ramlar ut från den grå.

Marshallöarna och Förenade Arabemiraten tillhör nu inte längre de länder som EU anser vara icke samarbetsvilliga i skattefrågor.

– Det är ju det som är syftet med listan. Ytterligare två länder har nu gjort åtaganden om att leva upp till villkoren, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till torsdagens EU-möte i Luxemburg.

På EU:s svarta lista hamnar de länder och jurisdiktioner som inte uppfyller allehanda internationella krav på öppenhet, rättvis beskattning och informationsutbyte. Listan har flitigt kritiserats för att vara för kort.

Kritik från Oxfam

Antifattigdomsorganisation Oxfam ogillar samtidigt att Schweiz och Mauritius _ tillsammans med Albanien, Costa Rica och Serbien _ plockas bort från EU:s grå lista, som innehåller länder som lovat eller är på väg att uppfylla EU-kraven.

"I dag har EU rentvått två av världens mest skadliga skatteparadis. Trots reformer nyligen kommer båda länderna att fortsätta erbjuda fördelaktiga avtal till företag som vill undvika skatt", fräser Oxfams Chiara Putaturo i ett uttalande.

På svarta listan återstår nu bara nio länder och jurisdiktioner: Amerikanska Samoa, Belize, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago, Amerikanska Jungfruöarna och Vanuatu.

Ännu en lista

EU:s finansministrar ska även försöka enas om vilka länder som ska svartlistas för att inte göra tillräckligt mot penningtvätt. Ett förslag i våras väckte stor uppmärksamhet när EU-kommissionen bland annat föreslog att Saudiarabien borde ingå _ trots skarpa protester från de styrande i Riyadh.

Sedan dess har dock förslaget arbetats om, för att tydligare ange vad som krävs för att bli svartlistad.

– Det viktiga är att vi sätter upp kriterier som vi tycker är rimliga. Sedan får vi se vilka länder som hamnar innanför eller utanför, säger Magdalena Andersson i Luxemburg.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom