Analytiker: Trump behöver backa betydligt mer

President Donald Trump och USA backar i handelskriget med Kina och skjuter upp tullar på en rad olika varor till december. Men analytiker tror inte att beskedet kommer att minska osäkerheten kring ekonomin.
Analytiker: Trump behöver backa betydligt mer - bergqvist-trump-bremn-2_binary_6966415.jpg

En rad kinesiska varor som var planerade att få nya tullar på tio procent från den 1 september läggs på is fram till den 15 december. Bland varorna finns vissa kläder, skor och leksaker men framför allt mobiltelefoner, datorer och dataspelskonsoler.

– Vi gör det här för julen utifall några av tullavgifterna skulle påverka amerikanska konsumenter, säger Donald Trump.

Beskedet kommer nästan samtidigt som samtal har förts på telefon mellan högt uppsatta amerikanska och kinesiska handelsförhandlare, däribland USA:s finansminister Steven Mnuchin. Enligt Trump var samtalet väldigt produktivt, skriver nyhetsbyrån AFP.

Inte tillräckligt

Beskedet fick börserna i bland annat New York att lyfta. Men Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, tror inte att beskedet från Trump är tillräckligt för att minska osäkerheten.

– Jag tror att vi har hamnat i en situation där han skulle behöva backa betydligt mer för att marknader och företag ska känna att de vågar vara optimistiska igen om framtiden, säger hon till TT.

Donald Trump har tidigare gett uttryck för att han inte bryr sig så mycket om börsen. Men Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, tror att han visst bryr sig om hur börsen går eftersom den är en värdemätare på hans ekonomiska politik och hur USA mår.

– Det låter inte roligt att säga det, men det som vore bra för att få i gång de här handelsförhandlingarna – och få dem att röra sig framåt _ är att börserna går ner ordentligt. Det skadar inte bara USA och Vita huset utan det skadar också Kina, säger han.

Kommer ta tid

Han tycker också att det finns en naivitet kring utvecklingen av handelskonflikten och en övertro på att den ska kunna lösas inom den närmaste tiden. När andra länder och regioner har fört liknande handelsamtal har det tagit uppemot sju-åtta år innan man kommit fram till en överenskommelse.

– Det vore anmärkningsvärt om man faktiskt skulle komma fram till ett avtal. Det vi kan hoppas på är ett delavtal, att man tar några steg på vägen i att nå enighet. Men jag tror att det här kommer att ta tid, säger Robert Bergqvist.

Han tror att vi får räkna med fortsatta bakslag i handelsförhandlingarna. Orsaken är att handeln är bara en del i en större konflikt som även inbegriper politiska system, ideologier, säkerhetspolitik och en teknikkamp om vem ska leda den fjärde industriella revolutionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets