Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bolund: Inte rätt läge för utdelningar

2020-03-24 10:22
Per Bolund (MP) Foto: Maja Suslin/TT

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) uppmanar bankerna att inte dela ut pengar till ägarna. "Jag vill uppmana alla banker och kreditbolag att avstå från utdelningar i denna svåra situation", säger han.

Per Bolund träffade på tisdagen Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden för ett extrainsatt möte i Finansiella stabilitetsrådet.

Efter mötet skickade han en uppmaning till bankerna.

- Jag vill vara mycket tydlig. I den här tiden när vi har stor oro i vår ekonomi och i samhället, när människor riskerar att förlora sina jobb och företag riskerar att gå omkull, då är det inte rätt läge för bankerna att göra utdelningar till sina ägare, säger Per Bolund.

Stabila banker

Effekterna av coronaviruset på näringslivet är mycket kännbara nu, men än har inte bankerna påverkats, enligt Bolund.

- Vi har en mycket stor och snabb inbromsning i ekonomin, men vi ser ingen stor inverkan på den finansiella stabiliteten.

Enligt Bolund syns problem med en avstannande marknad för företagsobligationer, men än har man inte sett effekterna av att Riksbanken ska börja köpa på den marknaden.

Mer stöd till de små

Per Bolund och övriga som deltog på mötet är överens om att mer behöver göras för att stödja företagen, särskilt de små.

Han pekar på att det är löner och lokalhyra som är de tyngsta posterna för många småföretag. Finansdepartementet jobbar nu hårt för att se vad som kan göras ytterligare där.

- Vi tittar nu på åtgärder för att helt enkelt hjälpa företagen med de tunga kostnadsposterna, säger Bolund.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom