Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsens doldiselit: Peter Gyllenhammar

2016-09-02 13:01
Okända för de flesta – så investerar några av landets skickligaste placerare i dag. Foto: Jörgen Appelgren

De har hundratals miljoner kronor investerade på Stockholmsbörsen. De har handlat på börsen i nästan hela livet – men är okända för de flesta. Så investerar några av landets skickligaste placerare i dag. Här är Peter Gyllenhammar.

Peter Gyllenhammar är alltså enligt årsredovisningen allmänt pessimistisk, men positiv till sin egen framtid.

”Vid det ovan nämnda nattklubbsbordet kommer emellertid varken PGAB eller dess dotterbolag att sitta och för det är jag faktiskt en smula stolt, möjligen vis av erfarenhet”, skriver han.

Det har varit en dyrköpt erfarenhet. Knappt 25 år fyllda bildade han tillsammans med finansmannen Sven-Olof Johansson rådgivarfirman Trend Invest, vilket ­slutade i en krasch efter ett misslyckat försök att ta kontroll över stålkoncernen Fagersta.

Peter Gyllenhammar var snabbt upp på benen igen och lyckades skrapa ihop en mindre förmögenhet under 1980-talets glada börskarusell. Men när finanskrisen bröt ut hösten 1990 var Gyllenhammars bolag Mercurius för hårt belånat och överlevde inte stormen.

– Problemet med honom är att av tio affärer han gör är nio väldigt bra. Men på den tionde affären satsar han allt och förlorar, sa en anonym källa då till Dagens Industri.

Sin andra revansch fick Peter Gyllenhammar i slutet av 1990-talet då han, tillsammans med finansmannen Ulf G Lindén, investerade i bortglömda och undervärderade småbolag på Londonbörsen. Bränd av tidigare erfarenhet gick han in i finanskrisen 2008 med låg skuldsättning och kom ut med svarta siffror i resultaträkningen.

 

LÄS MER:

Läs mer: Börsens doldiselit: Sven Norfeldt

 

I dag finns Peter Gyllenhammar på ägarlistan för en handfull problemdrabbade, och lågt värderade, börsbolag. Förutom en vältajmad investering i kärnkraftsteknikföretaget Studsvik i februari har finansmannen det senaste året ökat sitt innehav i vindkrafts­bolaget Arise. Innehavet uppgår i dagsläget till 1,5 miljoner aktier, vilket motsvarar cirka 4,5 procent av kapitalet och 24 miljoner kronor.

– Dagens elpriser är inte långsiktigt hållbara och jag hyser en förhoppning om att marknaden ska balanseras på en högre nivå i framtiden. I dagsläget återspeglar pris­nivån inte investeringskostnaden på ett korrekt sätt, sa Peter Gyllenhammar i december 2015 till Nyhetsbyrån Direkt.

Den blocköverskridande energiöverenskommelsen som träffades i mitten av juni, och har som mål att Sverige om tjugo år ska ha 100 procent förnybar energiproduktion, lär skynda på den korrigeringen. Därtill talar fler faktorer för ett högre elpris.

– Det kan ske dels genom att utbudet minskar till följd av att vi stänger kärnkraftverk, dels genom att exporten från Norden ökar till Tyskland, Baltikum och så småningom också kanske till Storbritannien. Rimligen bör marknadens balanspunkt då flyttas uppåt en bra bit, sa han till Direkt.

Det är också värt att notera att Studsviks konsultverksamhet och Arises vindkraft båda är vinnare från en tidigarelagd avveckling av kärnkraften.

Därtill har Gyllenhammar fyllt på med aktier i industri- och handelskoncernen Duroc. Han är även huvudägare i tryckeribolaget Scandbook. Gemensamt för båda innehaven, och för Arise, är att aktien handlas till en rabatt mot substansvärdet. Genomgående devisen tycks vara: ”Du skadar dig inte lika hårt om du ramlar ut ur källarfönstret.”

 

Det här är en del av artikeln

Läs mer: Börsens doldiselit
. Du som är prenumerant kan läsa hela artiken genom att klicka på blålänken.

Daniel Carlsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom