Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Duvaktig Federal Reserve väntas lyfta USA-börserna

2019-06-20 15:02
Foto: Richard Drew/TT

De ledande USA-börserna väntas fortsätta upp när handeln inleds på torsdagen, i spåren av onsdagens duvaktiga kommentarer från Federal Reserve samt fortsatt optimism om handelssamtal mellan USA och Kina.

Samtidigt steg oljepriset efter nyheten om att Iran har skjutit ned en amerikansk drönare över Persiska viken, vilket eldar på den redan tryckta situationen mellan länderna.

Vid 14.45-tiden låg terminen för Dow Jones industriindex på plus 0,9 procent, det bredare S&P 500 var upp 0,7 procent medan terminen för teknikindexet Nasdaq 100 hade ökat 1,1 procent.

På onsdagen meddelade Federal Reserve att styrräntan lämnas oförändrad och indikerade att räntan kan komma att sänkas vid behov. Även fortsatt optimism om handelssamtal mellan USA och Kina bidrog till ett positivt humör i både Asien och Europa på torsdagen.

Statlig kinesisk media drog dock ned förväntningarna om utfallet från handelssamtalen under natten till torsdag, något som inte verkade påverka de ledande världsbörserna nämnvärt.

Bland råvarorna har oljepriset stärkts och Brentoljan handlades nästan 3 procent högre på torsdagen efter en oväntad nedgång i de amerikanska oljelagren samt uppgiften om den nedskjutna amerikanska drönaren.

Enligt Iran sköts drönaren ned då den befann sig över Irans luftrum, något som USA tillbakavisat.

Bland enskilda aktier backade elbilstillverkaren Tesla 1,2 procent i torsdagens förhandel, efter att Goldman Sachs sänkt sin riktkurs med 21 procent, från 200 till 158 dollar.

Facebook däremot handlades upp nästan 2 procent. Bolaget presenterade i tisdags sina planer på att lansera kryptoprojektet Libra, men har stött på avoghet bland USA:s politiker och har kallats till kongressförhör den 16 juli.

Mjukvaruföretaget Oracle steg drygt 6 procent i förhandeln efter en kvartalsrapport som slog förväntningarna.

Darden tappade 4,6 procent efter att restaurangkedjans kvartalsrapport visat en lägre vinst än förväntat. Intäkterna var dock något högre än väntat.

Även Carnival kom med en kvartalsrapport som inte mottogs väl. Kryssningsbolagets intäkter och vinst kom in högre än väntat, men bolaget sänkte sin helårsprognos efter nya restriktioner för resor till Kuba. Aktien sjönk nästan 9 procent.

Före öppning kom veckostatistik som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA var lägre än vad analytikerna hade räknat med.

Philadelphia Fed index, som mäter aktiviteten i tillverkningsindustrin i regionen, sjönk i juni till 0,3 jämfört med 16,6 i maj. Väntat var enligt Reuters ett index på 11,0.

Det säsongsrensade underskottet i den amerikanska bytesbalansen uppgick till 130,4 miljarder dollar under första kvartalet. Analytiker hade räknat med ett underskott på 125,0 miljarder dollar.

På den fortsatta makrofronten väntas USA:s ledande indikatorer för maj klockan 16.00.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom