ECB lämnar räntorna oförändrade

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade.
ECB lämnar räntorna oförändrade - emu-eurozonen-ecb-700_binary_6960958.jpg

Styrräntan – lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet – ligger därmed kvar på 0,00 procent. Depositräntan lämnades oförändrad på -0,50 procent.

Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

I Bloomberg News enkät väntade sig samtliga av 61 bedömare att ECB skulle lämna depositräntan med oförändrad på -0,50 procent

Refinansieringsräntan ändrades senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 5 punkter till 0,00 procent. Depositräntan ändrades senast den 12 september 2019, då den sänktes med 10 punkter till -0,50 procent.

ECB upprepar att räntorna kommer att förbli på nuvarande, eller lägre, nivåer till dess att de ser att inflationsutsikterna på ett robust sätt närmar sig målet under prognoshorisonten, och att detta närmande återspeglas av den underliggande inflationsdynamiken.

ECB kommer att fortsätta att nettoköpa statsobligationer för 20 miljarder euro per månad. ECB räknar med att programmet ska pågå så länge som det behövs för att förstärka den stimulerande påverkan från styrräntorna, och avslutas kort före att ECB börjar höja räntorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets