Stockholmsbörsen
Nedgång väntas på börsen

Detta sedan de ledande amerikanska börsindexen på onsdagen stigit knappt 1 procent, men utvecklingen i Asien på torsdagen varit blandad med mindre rörelser kring nollstrecket.
På råvarumarknaderna backade basmetallerna, medan Brentoljan fortsatt kostade drygt 60 dollar per fat.
Vid 8.20-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index 0,4 respektive 0,5 procent ned. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång med 0,3 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index.
Den amerikanska centralbanken Feds protokoll från det senast räntemötet, som släpptes på onsdagen, satte inte några djupare avtryck i marknaden. Fed skyllde konjunkturavmattningen bland annat på handelskriget, medan president Donald Trump förklarade att det inte var hans krig – han är bara “utvald” att göra det som borde gjorts för länge sedan.
Detaljhandelsbolag som Target och Lowe’s hörde till storvinnarna, men även industribolag som Fiat Chrysler, Boeing och Caterpillar avancerade. Hårt pressade GE tappade gick dock kräftgång.
I Asien var Hongkongbörsen ned 0,9 procent, medan övriga kinesiska börser, liksom den japanska, handlades strax över nollan.
I Sverige har Elekta samt en rad mindre bolag rapporterat. Strålterapibolagets ebita-resultat uppgick till 448 miljoner kronor i det senaste kvartalet, strax under snittprognosen på 462 miljoner i Infront Datas sammanställning. Bruttomarginalen om 42,6 procent var dock högre än väntade 40,6 procent och den organiska tillväxten blev 9 procent.
Specialistläkemedelsbolaget Sobi säljer en så kallad “priority review voucher” till Astra Zeneca för 95 miljoner dollar, motsvarande cirka 915 miljoner kronor, uppger bolaget.
Sintercast, som levererar processtyrningssystem för produktion av kompaktgrafitjärn, rapporterar en rekordhög serieproduktion och ett resultat efter skatt på 14,1 miljoner kronor för det andra kvartalet (11,4). Nettoomsättningen uppgick till 33,5 miljoner kronor (26,8).
Solenergibolaget Soltech visade en kraftig ökning av intäkter och rörelseresultat jämfört med fjolåret efter en rad förvärv. Fler företagsköp utlovas.
Garo, som utvecklar och tillverkar produkter och helhetslösningar för elinstallationsmarknaden, visade en nettoomsättning på 247 miljoner kronor under andra kvartalet (214), motsvarande en tillväxt på 15 procent. Rörelseresultatet blev 24,0 miljoner kronor (22,8), med en rörelsemarginal på 9,7 procent (10,6).
På rekommendationsfronten märks att Affärsvärlden sätter köp på Arion Bank, sälj på Industrivärden och föreslår vänta för Creades. Vidare sänker Nordea sin rekommendation för Hufvudstaden till behåll från köp.
På makroagendan finns den europeiska centralbanken ECB:s protokoll från julimötet, som eventuellt kan ge vinkar om kommande penningpolitiska lättnader. Under dagen inleds också Feds symposium i amerikanska Jackson Hole, med deltagande av bland andra Stefan Ingves.
Av intresse är också preliminära PMI-siffror från flera EMU-länder, som “lär bekräfta ekonomisk inbromsning”, med SEB:s ord.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.