Svenske miljardärens prestigebåt sjönk utanför Sandhamn

Den unika motorbåten Sverige S1 sjönk under en höghastighetsuppvisning i somras utanför Sandhamn. ”Jag är bara glad att alla ombord överlevde”, säger delägaren Karl Perlhagen till Affärsvärlden.

Karl Perlhagen är mest känd som grundaren av investmentbolaget Volati som introducerades på First North tidigare i år. Han är också träbåtsentusiast och äger sedan några år träracerbåten Sverige S1 som färdigställdes 2012. Båten ritades långt tidigare, redan 1929, av den legendariske båtbyggaren Ruben Östlund.

Träracern är utrustad med två Rolls Royce V 12-maskiner som tillsammans utvecklar 2 500 hästkrafter.

Båten är byggd för att sätta fartrekord i svenska vatten och målet har länge varit att komma upp i hastigheter över 100 knop, 185 kilometer i timmen.

Under en uppvisning i seglarmetropolen Sandhamn i somras skulle planerna bli verklighet.

Försöket var nära att sluta i en tragedi. Träbåten med tre mans besättning fick ett hål i skrovet och plöjde ner i en våg och sjönk på bara några sekunder.

– De som var ombord ska vara glada att de överlevde. Jag tror inte man ska köra med den här typen av hastigheter när det är mycket vågor, säger Karl Perlhagen till Affärsvärlden.

Båten bärgades några veckor senare och vraket befinner sig nu på ett varv i Holmsund, strax söder om Umeå. Vad som händer med Sverige S1 framöver är dock ovisst.

– De har tagit upp den så får vi se hur stora skadorna är. Jag har inget bra svar på det i nuläget, säger Karl Perlhagen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.