Ylva Johansson blir kommissionär för migrationsfrågor

Ylva Johansson blir kommissionär för migration och inrikesfrågor i den tillträdande EU-kommissionen 2019-2024.

Det sade EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens på tisdagen.

I förhandsspekulationerna diskuterades portföljer som arbetsmarknad och inre marknad.

Ylva Johansson får ansvar att försöka få igenom ett fördelningssystem av asylsökande, där många EU-länder motsätter sig detta.

I hennes arbetsområde ingår också EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex och Schengensamarbetet som möjliggör att gränskontroller inte behövs inom området.

Det är i stort sett samma portfölj som Cecilia Malmström hade 2009-2014.

Kommissionens nuvarande EMU-ansvarige Valdis Dombrovskis och Italiens förre premiärminister Paolo Gentiloni får ansvar för det ekonomiska området inom kommissionen 2019-2024.

Det sade EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens på tisdagen.

Valdis Dombrovskis blir också vice ordförande och även ha ansvar för finansiella tjänster.

Paolo Gentiloni blir ekonomikommissionär.

Dessutom blir Luxemburgs förre ekonomi- och arbetsmarknadsminister Nicolas Schmit jobbkommissionär.

Ny handelskommissionär blir irländaren Phil Hogan, med ansvar för framtida förhandlingar med Storbritannien efter brexit.

Phil Hogan har varit jordbrukskommissionär 2014-2019 och har samarbetat nära med avgående handelskommissionären Cecilia Malmström i förhandlingar om frihandelsavtal.

Danskan Margrethe Vestager fortsätter som konkurrenskommissionär, samtidigt som hon blir vice ordförande för digital omställning.

Fransyskan Sylvie Goulard blir kommissionär för inre marknad, industripolitik och försvar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.