De är vinnare på villamarknaden de senaste fem åren

Under de senaste fem åren har villapriserna stigit med 39%, men var har prisökningen varit störst? Affärsvärlden har listan.
Dyra villor på Lidingö
Villor på Lidingö. Foto. Hasse Holmberg /TT

Det senaste året har villapriserna i landet stigit med hela 21% och prisuppgången för de senaste fem åren ligger på 39%, eller en snittökning på 1 128 196 konor. Fastighetsbyrån har, med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik, sammanställt hur priserna på villor i Sverige utvecklats de senaste fem åren.

Länssiffror, de senaste fem åren – Blekinge i topp, Västernorrland i botten

Bäst utveckling Sämst utveckling
Blekinge län 59% Västernorrlands län 22%
Östergötlands län 51% Jämtlands län 25%
Skåne län 50% Uppsala län 28%
Gävleborgs län 45% Norrbottens län 30%
Dalarnas län 45% Stockholms län 31%
Södermanlands län 45% Kalmar län 31%

 

Blekinge är det län där priserna ökat mest de senaste fem åren, med hela 59%. Västernorrland hamnar sist på listan, med en uppgång på 22%.

Sett till prisutveckling i kronor är det Stockholms län som toppar listan, med en genomsnittlig ökning på 1 675 541 kronor. Västernorrland hamnar även här sist, med en prisökning på 349 814 kronor de senaste fem åren.

Villaägare på Lidingö har tjänat 2000 om dagen

Sett till landets kommuner toppar Ydre kommun i Östergötland listan, med en uppgång på 154%. Även Grästorp, Valdemarsvik och Ockelbo har sett uppgångar på över 100% de senaste fem åren. I botten över Sveriges kommuner ligger Storuman kommun i Lappland, där priserna sjunkit med 23%.

Kommunsiffror, senaste fem åren – Ydre kommun i topp, Storuman i botten

Bäst utveckling Sämst utveckling
Ydre kommun, 154% Storuman kommun, -23%
Grästorp kommun, 109% Älvsbyn kommun, -8%
Valdemarsvik kommun, 107% Ljusnarsberg kommun, 2%
Ockelbo kommun, 105% Färgelanda kommun, 3%
Mullsjö kommun, 98% Solna kommun, 3%

 

Sett till ökning i kronor så dominerar kommuner i Stockholm och Skåne topplistan. Här toppar Lidingö listan med en värdeökning på drygt 3,7 miljoner kronor på fem år. Även Danderyds kommun i Stockholmsområdet, samt Lomma i Skåne, har prisökningar över 3 miljon-sträcket.

”Kommuner med lägre snittpriser har naturligt större förutsättningar till en hög procentuell värdeökning. Dock har prisutvecklingen även på många dyrare orter varit väldigt hög. Att villaägare på Lidingö har en femårig ökning på 3,7 miljoner innebär slarvigt sagt att de tjänar 2000 kronor om dagen på sitt boende”, säger Johan Engström, VD för Fastighetsbyrån.