Svenskarna lånar allt mer till sina bostäder – pandemin spelar roll

Enligt nya siffror från SCB lånar svenskarna allt mer till sina bostäder, samtidigt som räntorna ligger på historiskt låga nivåer.
Foto: Anders Wiklund/TT

Ny statistik från SCB visar att svenskarna lånar allt mer till sina bostäder. På årsbasis ökar bankernas bolån till hushållen med 6,8 %, enligt SCB. Takten på utlåningen har successivt ökat under hela året, något som bland annat Ekot rapporterat om.

Niklas Andersson är sparekonom på Avanza och säger till Ekot att pandemin spelar en stor roll i de accelererande bolånen. Han menar att den ökade hemmavistelsen har lett till att fler vill bo större, och att större bostäder kräver mer lånade pengar, något som Niklas Andersson menar inte är förvånande under pandemins andra år.

Men samtidigt som svenskarna blir allt mer skuldsatta ligger bolåneräntorna på en historiskt låga nivå. Svenskarna har även under pandemin sparat allt mer, något som kan förmildra omständigheterna.

”För att få en rättvisande bild så behöver vi ta hänsyn till sparandet i övrigt och alla signaler som vi har fått den senaste tiden är att pandemin har fått väldigt många att tänka på sparande. Vi har mycket sparat i ladorna och det ger en annorlunda bild av de här rubrikerna som säger att vi är högt skuldsatta”, säger Niklas Andersson till Ekot.

Läs mer om bopriserna: 

Mäklartopp vill se bindande bud: ”Lugnare budgivningar hade varit sunt”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du Afv Fastighet