Mångmiljardböter för Bayer – aktien faller

Den tyska kemi- och läkemedelskoncernen Bayer åläggs att betala över 2 miljarder dollar i skadestånd till ett gift par som hävdar sig ha drabbats av cancer efter exponering för en av bolagets storsäljare.
Mångmiljardböter för Bayer – aktien faller - bayer-700_binary_6958647.jpg

Domen innebar en ny smäll för Bayers aktie, som föll 4 procent medan de europeiska börserna letade sig uppåt på tisdagen.

En domstol i norra Kalifornien menar att ogräsbekämpningsmedlet Roundup inte varit tillräckligt uppmärkt med varningar om cancerrisken med glyfosat, som utgör basen i produkten. För detta tvingas Bayer, i vars patentportfölj Roundup föll in efter en gigantfusion med den amerikanska konkurrenten Monsanto i fjol, betala 2 miljarder dollar till ett par som drabbats av lymfcancertypen non-Hodgkins, som kännetecknas av okontrollerad tillväxt i lymfvävnad, en vävnad som är avgörande för kroppens immunförsvar.

Det är inte den första domen mot Bayer. Förvecklingarna kring det omstridda bekämpningsmedlet har varit många och långa, samtidigt som högen av stämningar har växt.

I april rapporterades att totalt 13.400 stämningar hade inkommit mot Monsanto och Bayer, som har avfärdat de anspråk som har riktats mot bolaget som ovetenskapliga. Bolaget har också kritiserats för att ha försökt påverka kritiker till bekämpningsmedlet, anklagelser som tog ny fart under helgen, då franska tidningen Le Monde rapporterade att Bayer-ägda Monsanto hade upprättat en lista med influerare som skulle påverkas till en positiv uppfattning om bekämpningsmedlet. Bayer har inlett en intern granskning i saken, enligt ett uttalande från bolaget, vars börskurs har rasat med över 40 procent det senaste året.

Viss lättnad gavs dock åt Bayer i början av maj, då den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA meddelade att bekämpningsmedlet inte är cancerogent.

Även bland myndigheterna föreligger dock tvistighet i frågan om huruvida glyfosat är att anse som cancerogent eller inte.

Substansen listades som cancerogen av FN:s världshälsoorganisation WHO:s cancerforskningsenhet 2015. EPA hävdade dock att man har gått igenom en avsevärt större informationsmängd än WHO, som kom fram till resultatet att Roundup var ”troligt cancerframkallande för människa”. EPA hävdar att det ”inte är troligt att det är cancerogent”.

Ogräsmedlet används inom jordbruk och kan lämna rester i livsmedel och vatten liksom i offentliga parkmiljöer. Svenska producenter får i huvudsak bara använda glyfosat efter skörd och före sådd, men medlet brukas ändå i stora mängder. Försäljningen av glyfosat i Sverige uppgick till 485 ton under 2017, enligt Kemikalieinspektionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets