20 aktuella uppköpskandidater

Hittills under 2022 har en handfull uppköp skett av svenska börsbolag. Men en svagare svensk krona ökar sannolikheten för fler förvärv. Affärsvärlden listar en rad tänkbara budkandidater.
20 aktuella uppköpskandidater - Hos flera banker kan du få 2% eller mer i rörlig ränta
Foto: Henrik Montgomery / TT

Den genomsnittliga budpremien av de uppköpserbjudanden som presenterades under 2021 var omkring 30%. Även medianpremien låg i samma härad. 2020 var genomsnittspremien 19% och medianen 24%.

Under 2022 har det hittills varit en handfull bud. Den klart bästa budpremien (96%) både i år och de senaste åren var Capios bud på specialistvårdskoncernen GHP. Aktien hade visserligen pressats en hel del innan budet. Jämfört med de senaste 180 handelsdagarna var budpremien knappt 35%. En hög budpremie brukar ofta vara ett tecken på att det köpande bolaget är extra angelägna om att budet skall gå igenom.

I höstas försökte de två riskkapitalbolagen Advent och GIC köpa ut läkemedelsbolaget Sobi. Premien var knappt 23% och budet förkastades av ägarna och drogs tillbaka av köparna. Sobi-aktien handlas numera en bra bit under höstens budnivå.

Affärsvärlden listar nedan en rad bolag som kan tänkas vara potentiella uppköpskandidater (utan inbördes ordning).

Mekonomen

Aktien är pressad och den svenska kronan har försvagats. Huvudägarna i form av amerikanska LKQ Corporation äger knappt 27% av aktierna i bilverkstadskedjan. Det är inte otänkbart att LKQ vill äga hela Mekonomen på sikt. Sedan januari 2020 har LKQ gjort mer än en handfull förvärv.

Omsorgsbolagen

Ambea, Attendo och Humana värderas lågt. En del riskkapitalbolag har minskat exponeringen mot just omsorgssektorn senaste åren. Det talar emot att bolagen skulle köpas upp. Attendo har varit börsnoterade sedan slutet av 2015 medan Humana noterades våren 2016. Ambea gick till börsen våren 2017.

Riskkapitalbolaget Procuritas är sedan 2008 majoritetsägare i omsorgsbolaget Team Olivia och äger drygt 64% via sina fonder. Sedan 2018 ägs Frösunda Omsorg av holdingbolaget Brado AB, som i sin tur ägs av norska bröderna Kristian och Roger Adolfsen. Dessförinnan ägdes Frösunda av riskkapitalbolaget HG Capital.

Uppköp inom vårdsektorn

Köpare Förvärvsobjekt Tidpunkt Transaktionsvärde EV/EBIT R12M
Ramsay/Capio GHP Mars 2022 2459 Mkr 30,2x
Terveystalo Healthcare Feelgood Juni 2021 606 Mkr 13,2x (Ebitda)
Triton Aleris Juli 2019 2800 Mkr Okänt
Medicover Neomedic Februari 2019 700 Mkr Okänt
Ambea Aleris Omsorg Oktober 2018 2600 Mkr 17,8x
Ramsay Capio Juli 2018 8187 Mkr 21,7X
Capio Legevisitten Juli 2018 365 Mkr 19,7x

 

Feelgood som sysslar med företagshälsa köptes upp ifjol och GHP är som sagt under uppköp. Vårdbemanningsbolagen Dedicare och NGS värderas till låga multiplar.

Nischbankerna

Finansinspektionen genomför utredningar kring huruvida nischbankerna samlar in tillräckligt med uppgifter avseende kreditprövningar. Det har pressat sektorn. TF Bank (P/E 10x), Collector (P/E 8,7x), och Resurs Holding (P/E 5,9x) värderas alla lågt på 2022 års vinst.

År 2018 köptes Nordax upp av Nordic Capital och Sampo för 6,6 miljarder. Nordax förvärvade i sin tur Norwegian Bank för cirka 20 miljarder kronor (NOK) under 2021. Det borde finnas en hel del kostnadssynergier att utvinna om några av nischbankerna skulle fusioneras.

En av EQT:s fonder köpte år 2017 nischbanken BlueStep. En välkänd investerare som har exponering mot flera bolag i sektorn är Erik Sellin. Fastighetsprofilen Selin är storägare i både Collector och TF Bank samt i inkassokoncernen Hoist Finance.

Storytel

Ljudboksbolagets aktie är rejält pressad på börsen. Grundaren Jonas Tellander har lämnat VD-posten och tar därmed ett tydligt steg tillbaka. Spotify är kanske den mesta tydliga budkandidaten för att förvärva Storytel. Frågan är hur storägarna EQT i så fall skulle agera. EQT köpte aktier i Storytel i höstas och sedan dess har aktien mer än halverats.

Gamingbolagen

På senare tid har det skett en del stora förvärv bland dator- och mobilspelsutvecklare. I början av 2022 förvärvade Microsoft datorspelsutvecklaren Activision för cirka 68 miljarder dollar. Spelutgivaren Take Two förvärvade i januari mobilsspelsbolaget Zynga för 12,7 miljarder dollar.

Svenska Embracer är som bekant aktiva i konsolideringen. Likaså Stillfront och MTG. Häromveckan förvärvade Netflix finska Next Games. MTG har under 2022 avyttrat sin e-sportsverksamhet och har nu en stor kassa som kan användas till nya förvärv. Både Stillfront och Mag Interactive skulle kunna vara tänkbara uppköpskandidater.

Strålterapi

Sommaren 2020 förvärvade tyska medicinteknikjätten Siemens Healthineers det amerikanska strålterapibolaget Varian för 142 miljarder kronor. I samband med budet på Varian framkom det, att det fanns ytterligare aktörer som var intresserade av att köpa Varian. Svenska Elekta som är Varians huvudkonkurrent har pressats på börsen senaste månaderna. Möjligen vill ägarfamiljen Leksell sälja sitt innehav i Elekta på sikt. Holländska Philips har länge pekats ut som en tänkbar köpare av Elekta.

Köpare Förvärvsobjekt Tidpunkt
Mirion Technologies Sun Nuclear Januari 2021
Siemens Healthineers Varian Augusti 2020
William Demant Invest VisionRT Maj 2018
Varian HumediQ Augusti 2018

C-Rad säljer positioneringsutrustning som används vid strålbehandlingar. Bolagets stora konkurrent VisionRT köptes upp av danska investmentbolaget William Demant år 2018. Under 2018 förvärvade samtidigt Varian den tredje aktören på marknaden i form av tyska HumediQ. Elekta har sedan sommaren 2019 ett tätt distributionssamarbetet med C-Rad. Elekta skulle kunna vara en trolig köpare av C-Rad.

Raysearch konkurrerar med både Elekta och Varian med sitt dosplaneringssystem. Aktien har pressats rejält under pandemin. Frågan är om VD tillika storägaren Johan Löf skulle sälja Raysearch? I så fall krävs nog en rejäl budpremie.

ScandiDos säljer utrustning för att kvalitetssäkra strålbehandlingen. I början av 2021 förvärvades bolagets konkurrent Sun Nuclear av Mirion Technologies. ScandiDos har sedan sommaren 2021 en ny storägare i form av bolaget RTI Group som sysslar med kvalitetssäkring inom radiologi. Det är inte otänkbart att RTI vill förvärva ScandiDos och slå ihop bolagen till en större koncern inom kvalitetssäkringsområdet.

iGaming

Köpare Förvärvsobjekt Tidpunkt Transaktionsvärde EV/Sales EV/Ebit
NeoGames Aspire Global jan-22 4300 Mkr 1,9x 14,0x
Entain Enlabs jan-21 3700 Mkr 8,4x 40,1x
Enlabs Global Gaming aug-20 146 Mkr 1,6x
European Entertainment Intressenter Cherry Group dec-18 9200 Mkr 3,3x 16,2x
William Hill Mr Green okt-18 2800 Mkr 1,3x 18,4x
Cherry ComeOn maj-16 3000 Mkr 2,0x 10x
Snittvärdering ex Enlabs (som sticker ut pga press från covid) 2,0x  14,6x

Inom igaming-industri pågår en konsolideringstrend. Bland de svenska speloperatörerna har Mr Green, Cherry, Global Gaming och Enlabs köpts upp senaste åren. I början av 2022 presenterade NeoGames ett uppköpserbjudande på Aspire Global.

LeoVegas är ett tänkbart uppköpsobjekt. Kambi är ett annat med tanke på att bolaget nu har möjlighet att lösa in det konvertibelupplägg som tidigare hindrat uppköp av Kambi. Det har tidigare ryktats om att Catena Media avvisat flera indikativa bud från börskollegan Better Collective.

E-handel

Det har skett en del uppköp bland näthandelsbolagen senaste åren. Många bolag inom e-handelssektorn har relativt låg lönsamhet. Samgående skulle kunna skapa synergier i form av lager och logistik-samordning och andra stordriftsfördelar.

Nordic Capital sålde sommaren 2019 delar av sitt innehav i Ellos Group. Nyligen har Nordic Capital initierat ett förfarande att återigen bli majoritetsägare i Ellos då de nuvarande huvudägarna i form av belgiska FNG dras med ekonomiska problem.

Köpare Förvärvsobjekt Tidpunkt Transaktionsvärde EV/S-multipel
FNG Ellos juli 2019 2100 Mkr 0,8x
Mellby Gård KappAhl september 2019 1536 Mkr 0,4x
Footway Sportamore februari 2020 413 Mkr 0,6x
BHG Group Sleepo Juli 2020 56 Mkr 0,6x
Boozt Rosemund Juni 2021 375 Mkr EV/Ebit 8,2x
BHG Group Hyma Skog och Trädgård Juni 2021 1445 Mkr 2,2x

Stefan Palm som är grundare och VD av klädbolaget Lager 157 har seglat upp som näst största ägare i Nelly Group med knappt 14% av aktierna. Lager 157 är ett höglönsamt bolag (har mest fysiska butiker) och omsatte år 2020 cirka 1,3 miljarder med en rörelsemarginal på hela 16%. Lager157 är kanske en tänkbar köpare av Nelly.

Utöver Ellos och Nelly har även Bubbleroom, Care of Carl och Cellbes centrallager i just Borås. Att några av bolagen på sikt skulle slås ihop/förvärvas vore logiskt för att skapa synergier och stordriftsfördelar av olika slag. De större e-handelsbolagen Boozt och Lyko har gjort en del mindre förvärv senaste åren. Kanske får vi även se ett par större förvärv framöver.

Budpotential

Sammantaget finns det alltså en hel del tänkbara uppköpskandidater på den svenska börsen. Att enbart köpa aktier för att bolaget är en potentiell budkandidat är inget starkt argument. Flera av bolagen som nämns i sammanställningen ovan är däremot intressanta även på egna meriter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från Trapets
Annons från Invesco