Börsens gula ledartröja är ledig

VECKANS ANALYSER: Indutrade, Angler Gaming, Cibus Nordic, G5 Entertainment, Insplanet, Byggpartner, Cinnober, Rovio och Humana.—KRÖNIKA: I runt 30 år har Stockholmsbörsen alltid haft en enskild ”ledande aktie”. Det var först Astra, därefter Ericsson och sedan var det H&M som under lång tid var dominant i termer av börsvärde och publikt intresse. I dag finns inget börsbolag som har en liknande särställning som Astra, Ericsson och H&M haft. En slutsats av detta är att även till synes superstarka bolag snabbt kan rasa ihop.
Börsens gula ledartröja är ledig - 1089ca95-99fd-4057-a627-b4e7570aa530fitcroph450q80upscaletruew800s85ae9f03114d2abca164f1685a493a53d5a178f7

Lagom må vara ett svenskt ord men det moderna Sverige är på många sätt ett land av ytterligheter. Det breda intresset för börs och aktier är ett område där Sverige sticker ut. Förmodligen finns det inget annat land där en större andel av befolkningen är intresserade ägare av aktier. Det finns minst fyra delförklaringar.

  1. Räntesparande har straffats hårt av skattesystemet och hög inflation.
  2. Den korporativistiska svenska modellen har gynnat framväxten av börsnoterade storföretag på bekostnad av exempelvis den tyska modellen med familjeägda ”Mittelstand”-företag.
  3. Den svenska vanan att devalvera sig ur problem har varit en bra grogrund för många bolag att bli exportsuccéer vilket givit dem ”stjärnstatus” i miljoner svenskars ögon. Börsnoteringen har i det sammanhanget blivit ett slags supporterklubb där man via aktieägande kunna lösa medlemskap och kunnat ta del av guld och ära som exportsuccéerna kunnat skörda.
  4. Sist men inte minst. Stockholmsbörsen har givit en långsiktigt fantastisk avkastning. Bland de bästa i världen, även inräknat inflation och devalverad valuta. Detta är delvis en effekt av punkterna 1-3 men är en faktor i sig själv bakom det stora svenska aktieintresset.

En möjlig femte förklaring är att slumpen givit oss tre stora fixstjärnor som under cirka 30 år lyst starkare på börshimlen än några andra bolag.

  • Astra – Läkemedelsbolagets framgångar med Losec gjorde Astra till en nationalklenod och till Stockholmsbörsens klart största bolag från 1980-talet och framåt.
  • Ericsson – När Astra tappade tillväxtkraft så klev Ericsson in tack vare mobiltelefonins genombrott. ”Alla” ägde Ericssonaktier och börsen stod och föll med telekombolagen.
  • H&M – Modejätten visade att svenska företag kan bli världsledande även inom konsumentvaror.

Dessa tre börsbolag har i kraft av börsvärde, allmänintresse och inspirerande framgångar fungerat som fyrbåkar för de ständigt större skaror sparare som sökt sig till börsen.

Det här ändrades för något år sedan. När H&M fick problem som sänkte börskursen fanns det inget nytt bolag med likartad lyskraft redo att ta över stafettpinnen som ”ledare av index”. Grafiken nedan visar att det idag är en ganska slätstruken bild.

Atlas Copco och Nordea har börsvärden runt 400 miljarder kronor vardera, motsvarande cirka 10 procent av index. Därefter kommer en klunga storbanker och verkstadsbolag med vardera cirka 5 procent av indexvikten. Värt att notera är också att varken Atlas Copco eller Nordea är några stora folkaktier. Ericsson har fem gånger fler ägare än Atlas Copco.

Sammanfattningsvis drar vi en stor slutsats av ”den ledarlösa börsen”.

Att Stockholmsbörsen haft tre starka ledare de senaste 30 åren som alla blivit utbytta längs vägen säger en hel del om risken med att låta sig ryckas med när stjärnorna står i topp. När ett börsbolag står för en mycket stor del av index kan man vara säker på att marknaden inte tar mycket hänsyn till risker och problemområden. När dessa gör sig påminda kan fallet bli brant. Stora ”stabila bolag” kan ofta bli riktigt dåliga investeringar.

Nedan följer denna veckas analysskörd:

Indutrade

Många bolag exponerande mot industrikonjunkturen har blivit ruskigt dyra på börsen. En aktie som visserligen gått starkt men handlats ned en del senaste månaden är teknikhandelskonglomeratet Indutrade. Kanske finns det här ett läge att köpa in sig lite billigare för den som missat det stora cykliska rallyt? Bolaget uppvisar en imponerande historik mycket tack vare den förvärvsbaserade strategin.

Angler Gaming

Kasinobolaget Angler Gaming expanderar på marknader som ligger utanför det fokus som de större operatörerna har. Det gör man med tilltagande tillväxt, branschledande lönsamhet och utan att berätta särskilt mycket alls om hur det går till.

IPO-guiden: Cibus Nordic

Pareto och andra mäklarfirmor har på senare år börsnoterat ett dussintal små så kallade “single property bolag”. Börsplus har analyserat ett gäng av dessa udda små börsbolag men inget kommer i närheten av noteringen av Cibus Nordic. Erbjudandet är på hela 3 miljarder kronor. Är efterfrågan så stor på en fastighetsportfölj med finländska mataffärer?

G5 Entertainment

Mobilspelsföretaget G5 Entertainment presterar återigen ett urstarkt fjärde kvartal och ökar dessutom investeringarna i användarförvärv till rekordnivåer. Det pekar på bra förutsättningar att fortsätta växa intäkterna i ännu snabbare takt än marknaden räknar med. På kort sikt ser vi därför ett köpläge i G5 – även om det på lite längre sikt finns en del oroande frågetecken.

Portföljen: Insplanet & Byggpartner

Efter en trend med halvdana resultat hade Börsplus ögonen lite extra på portföljbolagen Insplanet och Byggpartner när de lämnade sina bokslut. Tyvärr bjöd de inga större trendbrott även om utdelningarna var positiva besked. Vi väljer att sälja aktierna.

Cinnober

Dagens bokslut från börs- och clearingleverantören Cinnober var inget vidare. Aktien faller kraftigt och detta ska förstås ses i ljuset av de insiderförsäljningar som duggat tätt under hösten. Men ett tapp i storleksordningen 30 procent känns klart överdrivet – och redan inom några kvartal kommer både tillväxt och resultat se bättre ut. Cinnober var innan raset ett av våra mindre innehav i Börsplus portfölj. Nu utökar vi posten lite.

Update: Rovio & Humana

ROVIO: Prognosen för 2018 var inte alls det vi hade hoppats på från det finska mobilspelbolaget. Men var den värd en kursslakt på 50 procent? Tveksamt.

HUMANA: Omsorgsbolaget brottas med en negativ vinst- och kurstrend på börsen. Bokslutet var ett fall framåt och aktien ser avgjort billig ut. Räcker det?

Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:

Indutrade

SSM

”Sveriges hetaste aktienördar om dagens börstrender”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.